Deutsche Bank u središtu korupcijskog skandala

Američki mediji
Deutsche Bank potresa korupcijski skandal vezan uz poslovanje te najveće njemačke kreditne kuće u Kini, javljaju njemački mediji pozivajući se na Sueddeutsche Zeitung i New York Times.

Prema pisanju ta dva dnevnika, Deutsche Bank je u razdoblju od 2002. do 2014., kako bi osigurao prodor na kinesko tržište, dužnosnicima kineske komunističke partije i članovima njihovih obitelji poklanjao skupe usluge i poklone.

Tako je navodno bivši predsjednik Jiang Zemin na poklon dobio kristalnog tigra i stereo uređaj u vrijednosti 18.000 dolara, a premijer Wen Jiabao, koji je po kineskom horoskopu rođen u znaku konja, kristalnog konja u vrijednosti od 15.000 dolara. Sinu jednog od osnivača suvremene Kkine je poklonjena boca vina vrijednosti 6.900 dolara.

Banka je osim toga članovima obitelji utjecajnih političara dodjeljivala istaknute pozicije unutar kompanije iako nisu bili kvalificirani za te poslove. Isto tako su, tvrde mediji, savjetničkim poduzećima u vlasništvu članova obitelji i prijatelja političke nomenklature isplaćeni milijunski iznosi.

Kako nadalje prenose američki i njemački dnevnici, Deutsche Bank je prilikom istrage Američkog ureda za kontrolu tržišta dionica (SEC), na kraju koje je zbog korupcije u Kini u kolovozu ove godine bio prisiljen platiti kaznu od 16 milijuna dolara, istražiteljima “uskratio informacije” iz interne istrage koje su ukazivale na još veći obim korupcije. Deutsche Bank je priopćio kako su događaji u Kini već “temeljito obrađeni” kroz interne istrage a rezultati istrage predočeni istražiteljima.

You may also like

0 comments