Desnica pobijedila na izborima u Paragvaju

Kandidat desnice Mario Abdo Benitez pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Paragvaju, slijedeći premoć svoje stranke Colorado koja upravlja južnoameričkom zemljom gotovo bez prekida od 1947., po službenim rezultatima. 
“Predsjednik Republike je Mario Abdo Benitez”, izjavio je predsjednik izbornog suda Jaime Bestard, ističući da je kandidat dobio 46,49 posto glasova nasuprot 42,72 posto za suparnika Efraina Alegrea iz koalicije lijevog centra, a rezultati obuhvaćaju 96 posto glasačkih listića i “neporecivi” su. 

Njegova prednost je znatno manja u odnosu na ono što su predviđale ankete koje su mu davale do 20 postotnih poena prednosti zadnjih tjedana.

Izborno povjerenstvo priopćilo je da je odaziv na izborima bio oko 65 posto.  Četiri milijuna i dvije stotine birača pozvano je da izaberu nasljednika dosadašnjeg predsjednika Horacia Cartesa ali i novi saziv parlamenta te guvernere 17 okruga u zemlji.

Paragvaj, ekonomski dinamičan ali zahvaćen siromaštvom, korupcijom i krijumčarenjem droge, duboko je obilježen dugom diktaturom Alfreda Stroessnera (1954. – 1989.).

To nije spriječilo Maria Abda Beniteza (46) da pobijedi usprkos povezanosti njegove obitelji s tim nemirnim razdobljem. Kandidat nadimka “Marito” sin je Maria Abda, osobnog tajnika Stroessnera.  “Stekao sam demokratske reference tijekom svoje političke karijere”, opravdavao se u nedjelju “Marito” koji je, međutim, prisustvovao pogrebu bivšeg diktatora, u egzilu u Brazilu, 2006. godine.

You may also like

0 comments