U ukrajinskom gradu Mukačeve odigravaju se scene nasilja poput onih u mafijaškim filmovima. U glavnoj ulozi: desničarska organizacija „Desni sektor“. Predsjednik Porošenko je u dilemi.

Od vikenda grad Mukačeve na krajnjem zapadu Ukrajine ostavlja zemlju bez daha. U jednom video zapisu objavljenom na internetu vidi se kako četiri džipa s teško naoružanim muškarcima u maskirnim uniformama ulaze u grad. Voze polako i ne skrivaju se. Neki muškarci kroz prozore vozila pokazuju svoje kalašnjikove. Predstavljaju se kao pripadnici Desnog sektora. Njihov cilj: bivši klub i fitnes centar. Sudeći po ukrajinskim medijima, oni će se tamo sresti s jednim parlamentarnim zastupnikom. Još je nejasno o čemu bi se trebalo razgovarati. Zatim situacija eskalira, puca se, jedan čovjek umire. Borci Desnog sektora bježe u svojim automobilima, mitraljezima i ručnim minobacačima pucaju na policajce koji ih progone. Najmanje dvojica boraca ginu u obračunu, još dvojica su ozbiljno ranjena. Na kraju se skrivaju u selu koje opkoljavaju ukrajinski specijalci. Vođa Desnog sektora Dmitro Jaroš na najvišoj razini pregovara s ukrajinskom vodstvom. Trenutna bilaca: najmanje troje mrtvih, desetak ranjenih i tri spaljena policijska vozila. U Kijevu se sada špekulira da se tu možda radi o švercu cigareta i borbi među kriminalcima.

Mukačeve s 85.000 stanovnika leži na jugozapadu Ukrajine, samo 30 kilometara od granice s Mađarskom. I Slovačka i Poljska su relativno blizu. Ovo nije prvi put da je Mukačeve na naslovnim stranicama: sličnih sukoba tamo je bilo još prije desetak godina, kaže Viktor Nebošenko, politolog iz Kijeva. U kriminalnim krugovima grad je poznat kao „ukrajinski Palermo“. „Problem je što je tamošnje snage sigurnosti i lokalne političare teško razlikovati od mafije“, kaže Nebošenko. Činjenica da je premijer Arsenij Jacenjuk u ponedjeljak otpustio rukovodstvo carinske uprave u zapadnoj Ukrajini govori u prilog teze o krijumčarenju. Desni sektor je dobro organiziran i iskusan u borbama. Tisuće njegovih boraca su u istočnoj Ukrajini. Nastao je od nekoliko skupina tijekom oporbenih prosvjeda na Majdanu pretprošle zime. Tada su se pokazali kao dobri ulični borci, čak i ako nisu bili toliko brojni.

Poslije promjene na vlasti u Kijevu i na početku oružanog sukoba u istočnoj Ukrajini desničarski ekstremisti su požurili u Donbas. Formirali su dobrovoljačke bataljune, borili se na prvoj crti bojišnice protiv proruskih separatista. Ali, njihova reputacija je kontroverzna. Prije nekoliko tjedana organizacija za ljudska prava Amnesty International optužila je Desni sektor za mučenje zarobljenih separatista. Na internetu se lako mogu pronaći slike bataljuna s nacističkim obilježjima. Za razliku od uloge na bojišnici, Desni sektor je marginalan u kijevskoj politici. Ako se izuzmu dva direktna mandata, istoimena novoosnovana stranka nije uspjela ući u parlament u jesen 2014. godine.

Napetosti u Mukačeveu su izazov za ukrajinsku politiku i pravosuđe, a posebno za predsjednika Petra Porošenka. Do sada nisu uspeli njegovi pokušaji integracije desničarske paravojne organizacije u državne strukture. Porošenko ih je htio smjestiti u ministarstvo obrane ili unutarnjih poslova. Ali desničarski ekstremisti su postavili uvjete za to: jedan zakon o „Ukrajinskom dobrovoljačkom korpusu“ koji su oni predložili i koji nije usvojen u parlamentu. Možda je incident u Mukačeveu nastavak borbe za prevlast između predsjednika i Ihora Kolomojskog, oligarha iz Dnjepropetrovska, kojeg je Porošenko nedavno otpustio s dužnosti šefa te oblasti. Porošenko je smijenio čak i njemu bliskog guvernera Odese. Kolomojski je jedan od financijera Desnog sektora, čije je glavno zapovjedništvo u Dnjepropetrovsku.

U Kijevu smatraju da će se Porošenko narednih dana i tjedana naći u dilemi. On bi trebao pokazati Desnom sektoru gdje mu je mjesto. Opasnost je, međutim, da se ta skupina povuče iz zone borbenih djelovanja i tako oslabi ukrajinske borbene snage u cjelini. Pored toga, Desni sektor bi mogao pokrenuti nove nasilne prosvjede u Kijevu. U tom kontekstu Porošenku neće biti lako poduzeti mjere protiv te organizacije. (DW.de)

Related Posts