Deset tvrtki zainteresirano je za zemljište na kojem bi se trebao graditi LNG

KRK – Zemljište na kojem bi se trebao graditi LNG terminal se prodaje. U petak je okončan natječaj na kojem Hypo banka na temelju založnog prava prodaje svoja potraživanja koja ima nad imovinom Dioki grupe, koja je vlasnik tvrtke Ćuf u čijoj je pak bilanci evidentirano predmetno zemljište.

Država je problem planirala riješiti ili izvlaštenjem ili ponudom zamjenskog zemljišta banci, ali Hypo banka ih je preduhitrila. Prema neslužbenim podacima, na natječaj se javilo 10 ponuđača, a među njima je, doznajemo – kazahstanska DEVON grupa, koja je još lani iskazala interes za gradnju LNG-a, te jedna tvrtka registrirana u Švicarskoj, ali s kineskim kapitalom. Tvrtka koja kupi potraživanja mogla bi biti i budući ulagač u LNG, a ako i ne, sigurno će surađivati s budućim ulagačima. Po završetku natječaja, održat će se Odbor vjerovnika Diokija na kojem bi se nakon dvije godine trebala donijeti odluka o sudbini njezine tvrtke Dina Petrokemije, koja je pak vlasnica Ćufa – hoće li se nastaviti predstečajna nagodba ili će tvrtka u stečaj. Projekt LNG-a odvija se preko tvrtke LNG Hrvatska. Trenutačno je u tijeku ishođenje lokacijske dozvole, EU je odobrio 4,9 milijuna eura za dokumentaciju, a ulagačima poziv za sudjelovanje u projektu nije još upućen. Investicija koja se procjenjuje i na milijardu eura trebala bi biti financirana europskim novcem.

Konzultanti Boston Consultinga u Hrvatskoj ističu da LNG prije svega jest projekt Hrvatske, ali da se može iskoristiti činjenica da je Europi iznimno politički važan. Zašto lokacija u Hrvatskoj? Tomislav Čorak iz Boston Consultinga ističe da Hrvatska u tom pogledu mora preuzeti stratešku inicijativu jer ima sve preduvjete energetski sigurne zemlje, a i sam plinovod TAP-IAP dobrim dijelom prelazi preko hrvatskog teritorija. Korištenjem plina iz Jadrana Hrvatska će zadovoljiti svoje potrebe i možda dio količina i izvoziti, napominje konzultant koji drži da Hrvatska mora zauzeti aktivniju ulogu u razvoju projekta. “Ono što može dodatno povećati isplativost ulaganja u LNG terminal dodatni su sadržaji koji mogu podići potrošnju plina, bilo da se radi o industrijskom kemijskom postrojenju ili plinskoj elektrani. Na Krku se može razmisliti o gradnji industrijskog čvorišta u fazama koji bi imao slične sadržaje” preporučuje Čorak dajući za primjer marokanski LNG terminal u industrijskom čvorištu Jorf Lasfar.