Deset minuta prije kraja utakmice, Karamarko zabio Milanoviću gol u gostima

I to je kampanja! Nakon sto smo bili svjedoci silovitih napada s lijeva i desna na samom startu kampanje. I nakon sto je RTL objavio istraživanje po izbornim jedinicama, činilo se da ce stranke krenuti barem malo u pozitivnom smjeru. No, kako se bližimo izborima jasno je da premijer na odlasku želi zaoštriti komunikaciju do krajnosti.

Njegova izjava kako bi “Papa glasao za SDP” vjerojatno ce ući u anale političkih anegdota. No, u ljubavi i ratu sve je dozvoljeno, a budući političari izbore smatraju svojevrsnim ratnim stanjem uopće ne čudi ovakva pomalo groteskna komunikacija kojoj je cilj probiti se u kakofoniji medijskih grešaka i greškica. Razgovarajući danas s jednim od visokopozicioniranih političara dotaknuli smo se i te teme, a on mi je rekao da ove izbore možemo pamtiti po tome tko je učinio manje gafova. Potpuno sam suglasan.

S druge strane, premijer na dolasku Karamarko susreo se sa neformalnom šeficom Europske Unije kancelarkom Merkel. Moram reći kako je  odabrao pravo vrijeme i odaslao pravu poruku te time samo potvrdio tezu da ako želite biti premijer morate se početi ponašati kao premijer. Rekao bih da je Karamarko zabio gol Milanoviću 10 minuta prije kraja utakmice i to na njegovom terenu. Jer još prije samo nekoliko dana premijer na odlasku Milanović apostrofirao je kancelarku Merkel kao svog velikog saveznika.

Ostale stranke kampanji pristupaju folklorno. Pa smo tako svjedoci da Mirela Holy govori o pozitivnoj kampanji ali napada svoje bivše kolege u Vladi jer joj postaje jasno da njene poruke “bratstva i jedinstva” među ljudima i biljkama ne nailaze na plodno tlo, te da Orah ne raste. Drago Prgomet se već proglasio premijerom nakon sto je vidio anketu CRO Demoskopa koja, usput rečeno, uporno ponavlja grešku i radi istraživanje na Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici. Oni kao da su zaspali u vremenu i prostoru i ne razumiju da im je takva anketa potpuno nerelevantna.

Sve u svemu jasno je da sto je blize dan D stranke i čelnici trude se ostaviti sto jači dojam a sadržaj je pao potpuno u drugi ili bolje rečeno treći plan. Sada vise nitko i ne pokušava relevantno razgovarati o programima. Mogli bi smo zaključiti da kako se kampanja približava svome vrhuncu politička roba postaje sve, pa eto i Papa.

*Autor teksta je Mario Petrović, stručnjak za odnose s javnošću, suvlasnik agencije Millenium i predsjednik Upravnog vijeća i vlasnik Edward Bernays, prve Visoke škole za komunikacijski menadžment.

You may also like