Home Hrvatska Deset kandidata za predsjednika SDP-a

Deset kandidata za predsjednika SDP-a

by Agencije

Članovi i članice SDP-a do ponoći u subotu su mogli službeno najaviti kandidaturu za predsjednika i članove središnjih stranačkih tijela, a Središnjoj se izbornoj komisiji javilo ukupno 10 kandidata za predsjednika, 98 za članove Predsjedništva te 431 kandidat za člana Glavnog odbora stranke.

Kandidaturu za predsjednika SDP-a najavili su Tonino Picula, Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Davor Bernardić, Domagoj Hajduković, Duško Polovina, Gordana Sobol, Karolina Leaković i Vesna Škulić i Kristijan Mohorović.

Karolina Leaković, Gordana Sobol, Vesna Škulić, Hajduković, Mohorović i Polovina istodobno su istaknuli kandidature i za članove Predsjedništva stranke, u koje su se, među ostalima, kandidirali i bivši SDP-ovi ministri Boris Lalovac, Gordan Maras, Predrag Matić, Mirando Mrsić, Rajko Ostojić, Siniša Varga, Branko Grčić , Milanka Opačić i Mihael Zmajlović, kao i sadašnja predsjednica Glavnog odbora Romana Jerković.

Da bi im kandidature bile valjane, kandidati za stranačke dužnosti do 31. listopada moraju prikupiti potpise potpore članova stranke, u broju koji ovisi o dužnosti na koju su se kandidirali. Kandidati za predsjednika tako će morati prikupiti najmanje 1000, za Predsjedništvo 400, a za Glavni odbor 50 potpisa.

Članovi stranke imaju pravo potpisati više kandidatura, a kandidati prikupljanje potpisa mogu dogovoriti i po lokalnim organizacijama stranke. Novog predsjednika SDP će birati 19. studenoga, po načelu „jedan član – jedan glas“, a ne dobije li nitko u prvom krugu natpolovičnu većiinu, tjedan dana kasnije SDP-ovci će u drugom krugu izabratti između dvojice najbolje plasiranih.

Konvencija će se održati 3. prosinca i na njoj će delegati birati članove ostalih tijela nužnih za funkcioniranje stranke, a za razliku od izbora predsjednika, kojemu mogu pristupiti svi članovi SDP-a, pravo izbora delegata imaju samo oni koji uredno plaćaju članarinu.

Related Posts