Deset godina hrvatskog članstva u NATO-u

Obljetnica
Hrvatska je izašla iz svoje teške povijesti devedesetih i postala kontributor regionalnoj stabilnosti i međunarodnoj sigurnosti, priopćilo je veleposlanstvo Sjedinjenih Država u ponedjeljak, povodom desete godišnjice hrvatskog članstva u NATO savezu.

Hrvatska je u Sjevernoatlantski savez ušla 1. travnja 2009. zajedno s Albanijom i potom postala jedan od najvećih zagovornika širenja NATO-a na istok.

Od tog trenutka, piše veleposlanstvo, Hrvatska je nepokolebljivo preuzela obveze i dužnosti članstva na nekoliko fronti. “Naši vojnici služili su rame uz rame na mjestima poput Afganistana, Poljske i Kosova”, stoji u priopćenju u kojem se naglašava kako hrvatski doprinosi međunarodnoj sigurnosti nisu ograničeni samo na NATO i navodi primjer mirovne misije Ujedinjenih naroda u Libanonu.

“Hrvatska je izašla iz svoje teške povijesti devedesetih i postala pravi kontributor regionalnoj stabilnosti i međunarodnoj sigurnosti. Hrvatska predanost Savezu u posljednjih deset godina značajno je proširila mir i blagostanje diljem regije, Europe i svijeta”, navodi veleposlanstvo.

Dodaje kako se nastavlja suradnja u NATO-vim misijama poput Pojačana prednja prisutnost na Baltiku i Odlučna podrška u Afganistanu, te se pohvaljuje hrvatska vlada za odličnu vojnu suradnju. “NATO je danas jak zbog zajedničkih vrijednosti koje dijele Hrvatska, Sjedinjene Države i druge članice”, zaključuje se u priopćenju.

NATO u četvrtak, 4. travnja, slavi svoj 70. rođendan, a tim povodom će se taj i dan ranije u Washingtonu okupiti ministri vanjskih poslova 29 zemalja članica.

You may also like