Denis Čupić: Izmjene Zakona o radu isključivo su kozmetičke prirode

Koalicija Hrvatska raste, predvođena SDP-om u narednom mandatu ako im ga građani povjere na izborima neće mjenjati Zakon o radu (ZOR), rekao je ministar Mirando Mrsić na okruglom stolu Jutarnjeg lista. Mrsić smatra kako su lanjske promjene dovoljne pa se SDP u narednom mandatu želi usredoočiti na praćenje učinka ZOR-a na tržištu rada. Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om, povjere li njoj birači idući mandat na čelu države Zakon o radu želi mjenjati, istaknuo je u našoj raspravi predsjednik Odbora za rad HDZ-a Boris Kunst koji smatra da su lanjske promjene loše jer nisu donijele koristi poslodavcima, a radnicima su nanjele štetu.

“Mi smo donijeli izmjene zakona o radu, prvi put smo formirali povjerenstvo za praćenje zakona o radu, gledamo kakav je učinak na tržištu rada. Omogućili smo restrukturitranje, na burzu rada dolazi manje ljudi iz radnog odnosa, a više onih iz neaktivnosti i nema potrebe za daljnjim izmjenama”, rekao je Mrsić ističući kako ne žele gospodarstvo bazirati na jeftinom radniku.

Boris Kunst je pak istaknuo kako nema pozitivnog učinka na tržište rada. “Promjena je bila jedan bezglavi potez Vlade. Devet od deset gospodarstvenika je reklo u anketi da je gospodarstvo u lošem stanju, a glavna mantra je bila poboljšanje gospodarstva”, rekao je Kunst obrazlažući da Domoljibna koalicija promjenama Zakona o radu želi priostupiti izrađujući analitičke podloge, procjenu učinka promjena, te dogovorom socijalnih partnera. “Što se tiče fleksibilizacije, preuredit ćemo odredbe o radu na određeno vrijeme jer način na koji je uređen rad na određeno vrijeme takve radnike čini radnicima drugog reda jer može trajati beskonačno” rekao je Kunst.

Denis Ćupić, predsjednik HUP Udruge developera istaknuo je pak kako su za psolodavce izmjene odredbi o radu na određeno kozmetičke prirode te da se oni zalažu za liberalizaciju zakonodavstva u segmentu rada na neodređeno kako bi kompanijama bilo lakše i jeftinije zapošljavati i otpuštati ljude.

Ana Miličević Pezelj, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske istaknula je kako Zakon o radu ne treba mjenjati te podsjetila da sindikat nije podržavao niti lanjsko pisanje novog Zakona. “Mi smo odavno odlučili fokusirati se na primjenu Zakona o radu, jer kad god se on mijenja i druga strana dođe sa svojim prijedlozima. Sada bi u fokusu trebalo biti suzbijanje rada na crno za koji ne znamo uopće koliko ga ima”,  rekla je Pezelj ističući kako je sindikat lani podržao omogućavanje sklapanja ugovora na određeno vrijeme u trajanju od pet godina, no poslodavci i dalje zapošljavaju mimo tih zakonskih odredbi što nitko ne kontrolira.

Pravni stručnjak Viktor Gotovac istaknuo je pak kako Zakon o radu, budući da uređuje temeljne odnose u društvu koje počiva na radu ne bi trebalo mjenjati ako oni koji ga mjenjaju ne znaju točno što sa promjenama žele postići. Unatoč tome, naglasio je kako je lanjski zakon nerazumljivo napisan te bi ga zato trebalo pojednostavniti kako bi ga poslodavci mogli razumjeti. Gotovac je ocjenio kako je SDP-ova vlada u proteklom mandatu pristupila promjenama Zakona o radu liberalnije od bilo koje predhodne vlade.

U lani doneseni ZOR nije ušla posebna liberalizacija njegovih odredbi za male poduzetnike što je tražila Hrvatska udruga poslodavaca i danas se za nju zalaže, te je istaknula kako joj je nejasno želi li Domoljubna koalicija omogućiti tu liberalizaciju budući da je Boris Kunst na sastanku sa sindikatima reako da ne, ali je HDZ-ov Tomislav Ćorić u medijima istaknuo da je to potrebno. Kunst je na okruglom stolu ponovio kako je nužan dioalog socijalnih partnera jer je posljednji ZOR donesen na način da su protiv njega bili svi osim saborske većine koalicijskih partnera SDP-a. Ministar Miranro Mrsić rekao je pak kako se nakon niza razgovora socijalni partneri nisu mogli oko svega usuglasiti pa je Vlada preuzela odgovornost i donijela novi Zakon.

Foto: Jutarnji list

You may also like

0 comments