Dengovski chavizam ili nešto drugo?

S velikim sam zanimanjem pratio izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj. Pažljivo sam slušao izvješća i analitičare.
Potvrdilo mi je to kako se nalazimo u zemlji gdje je presumpcija nevinosti luksuz, a javna potjera i linč legitimni modus operandi.

Piše Ivan Brodić

Pokušao sam zamisliti i situaciju da je obrnuto, pa da na njegov doček u zračnu luku dođu svi oni koji su mu se ulizivali dok je još bio Gazda. Mislim da bi tada imali više ljudi na ulicama nego li za doček srebrnih nogometaša.

Gledam sve te komentare, pa hoće li izvaditi crnu bilježnicu svojih dužnika ili neće to učiniti. Je li mu javnost prijatelj ili šutnja garant slobode? Je li plaćen porez na kupovinu špeceraja na R1 ili nije.

Gledam i taj senzacionalizam zbog pada nekoga tko je u tranziciji gradio kapitalizam. Kažu, nije se obogatio pošteno. Kao da nismo svjesni ta je nešto moralo biti put ka kapitalizmu. Da nije bilo tranzicije, još bismo imali društveno vlasništvo i samoupravljanje….

Gledam i senzacionalizam u novinarskom pitanju, ako niste ukrali, kako ste živjeli godinu dana u Londonu, kao da u ovoj zemlji ne smiješ imati, ako nisi ukrao…. I ukrao kome, svojoj firmi?

Slušam uvaženog blogera (doajena žanra) u Otvorenom koji kaže da je čovjek pao jer je slobodno raspolagao svojim novcem, ono, da je živio u garsonijeri, a ne u Kulmeru, ne bi propao….

Slušam i to da tržište ne dopušta tako veliku kompaniju, ta, kažu, pitajte konkurenciju je li sretnija sada ili onda, kao da je posao države da zadovoljava nečiju konkurenciju…..Jedna knjiga pak kaže da je sada pobijeđen ortački kapitalizam…

Na savjetovanju ekonomista u Opatiji danas sudjeluje i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Ona je u Opatiji uvodničarka današnjeg panela pod nazivom “Gospodarske reforme: Rješenje ili problem?”. Na njemu sudjeluje i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Na inzistiranje novinara da komentira izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj Dalić je bila vrlo kratka:

‘To nije nešto što bi mene zanimalo’, rekla je, prenosi Novi list.

No, sve to je percepcija zamagljivanja važnoga. Naimekajje, ključno je pitanje načelno. Što se dogodilo, pa država nije tolerirala njegov Stand Still aranžman predvođen DJ Alvarezom? Zašto je država išla u stvaranje Lex Agrokora i nagodbe?

Jesu li doista imali deal sa strvinarskim fondom i garantirali mu punu isplatu, kako kažu prijave u nekoliko država svijeta, gdje se za takvu rabotu ide na dugogodišnju robiju?

Činjenica kako nagodba porezne obveznike nije koštala ništa govori nam kako se radi o kapitalističkom, a činjenica kako se išlo u zakonsko, a ne arbitrarno rješavanje Agrokora, kako se ne radi o tržišnom rješenju.

Odgovor na ova pitanja objasnit će nam je li vlada Andreja Plenkovića, u borbi protiv ortačkog kapitalizma, uvela onaj državni? Onaj koji stremi određivati što je čije, onaj koji nema privatno vlasništvo kao svoj aksiom, nego volju partije ili političke oligarhije?!

Promatrajući prženje javnog novca u Uljaniku, odgovor na postavljeno pitanje i odgovori dobiveni kroz proces Todoriću, objasnit će jesmo li lansirali novi gospodarski sustav, Dengovski chavizam ili ne?

 

You may also like

0 comments