Demokratizacija ili istočna destabilizacija?

Više tisuća pristaša oporbenog saveza Demokratski front (DF) prosvjedovalo je u nedjelju navečer u središtu glavnog grada Crne Gore Podgorice s jedinim zahtjevom da do sljedeće subote vlada i premijer Milo Đukanović podnesu ostavke.

Prosvjedna šetnja od Trga Republike do sjedišta ministarstva unutarnjih poslova protekla je relativno mirno, uz manje incidente kada je skupina mladića kamenjem gađala policiju koja je uzvratila suzavcem.  Čelnik DF-a Andrija Mandić priopćio je da će ukoliko do subote vlada i premijer Milo Đukanović ne podnesu ostavke organizirati novo okupljanje na kojem će, kako je rekao, u Podgoricu doći “čitava Crna Gora”.

Mandić je još okupljenim prosvjednicima rekao da je Đukanović u nedjelju navečer zrakoplovom napustio Crnu Goru, ne precizirajući u kojem smjeru i zbog čega. Podgorica je tijekom subotnje večeri bila poprište sukoba policije i prosvjednika iz DF-a. Uhićeno je 20-tak demontranata, a bilo je i ozlijeđenih na obje strane. Uprava policije je priopćila da su njeni pripadnici tijekom noći “spriječili više stotina osoba da probiju policijske kordone, kako bi nasilno ušli u Skupštinu Crne Gore”.

Reagiranja stižu sa svih strana. Oporba osuđuje neselektivnu primjenu sile policije nad demonstrantima, zastupnicima i novinarima, dok stranke iz vladajuće koalicije, nacionalne i procrnogorske partije, daju za pravo pripadnicima policije koja je zaustavila “rušilačke demonstracije”.

Oni su jedinstveni u ocjeni da DF pokušava destabilizirati Crnu Goru, te da ih treba u tome spriječiti.  Izaslanstvo Europske komisije u Crnoj Gori pozvalo je nadležne državne organe da detaljno ispitaju događaje od subote navečer, a veleposlanstvo SAD-a u Podgorici apeliralo je na obje strane da demonstracije budu mirne.  Reagiranje je stiglo i iz Moskve gdje se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova ističe, kako javljaju podgorički mediji, da “Rusija žali zbog najnovijih događaja u Podgorici”, te navodi “da je očigledno da uključivanje Crne Gore u proces euroatlantskih integracija ne vodi ka njenoj konsolidaciji i prosperitetu”.

U nedjelju popodne zasjedali su Vijeće nacionalne obrane predsjednika Filipa Vujanovića, Kolegij Predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića s čelnicima svih parlamentarnih stranaka, a za navečer je zakazana i sjednica parlamentarnog Odbora za sigurnost i obranu.

You may also like