Home Hrvatska Demografi: Hrvatska ima gotovo pola milijuna fiktivnih birača

Demografi: Hrvatska ima gotovo pola milijuna fiktivnih birača

by Energypress.net

Unatoč najavi ministra policije Vlahe Orepića da bi do kraja kolovoza moglo biti odjavljeno i 50.000 prebivališta, odnosno fiktivnih birača i stanovnika u Hrvatskoj, to će biti samo igla u plastu sijena jer se problem fiktivnih stanovnika neće riješiti sve dok Hrvatska ne uvede registar stanovništva, a za što nema političke volje ni kod lijevih ni kod desnih, piše danas tiskano izdanje Večernjeg lista. 

Demograf dr. Stjepan Šterc procjenjuje da Hrvatska danas ima najviše 3,2, 3,3 milijuna birača, te preko 400.000 fiktivno prijavljenih stanovnika! Hrvatska ne može imati 3,8 milijuna birača, napominje Šterc, uzimajući u obzir i podatak da 20% stanovništva čini stanovništvo mlađe od 19 godina. Ne možemo imati 3,8 milijuna birača čak i da su ih računali prema popisu stanovništva iz 2011. Nemoguće je da imamo toliko birača s obzirom na negativnu migracijsku bilancu, prisutno iseljavanje hrvatskih građana posljednjih godina i na to da smo prirodnim padom izgubili u proteklih šest godina 70.000 stanovnika.  Drži da Orepićevo “čišćenje” fiktivnih birača neće riješiti problem niti će se išta ozbiljnije dogoditi bez uvođenja registra stanovništva, koje imaju sve europske zemlje, a koji jedini može korigirati popis birača i popis stanovništva.

I demograf prof. dr. Anđelko Akrap slaže se da Hrvatska ne bi danas imala problem fiktivno prijavljenih stanovnika da ima registar stanovništva To je “čišćenje” fiktivnih stanovnika neorganizirano. Veliki broj podstanara u Zagrebu i velikim gradovima ne prijavljuje se na adresu na kojoj žive kao podstanari zato da im gazde ne bi plaćale porez. Stoga se dogodilo da je ljude, koji žive u Zagrebu kao podstanari i koji su fiktivno prijavili prebivalište na adresi kod rođaka, sad policija odjavila s tih prebivališta, pa je dio tih ljudi nigdje.

Related Posts