Demantij iz Saudijske Arabije podigao cijenu nafte

Nema povećanja opskrbe

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 89 dolara nakon što je Saudijska Arabija opovrgnula medijsko izvješće da vodeći proizvođači razgovaraju o povećanju opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 88,90 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81,20 dolara.

U fokusu tržišta bila je danas izjava saudijskog ministra energetike princa Abdulaziza bin Salmana, koji je u ponedjeljak opovrgnuo izvješće Wall Street Journala da OPEC razmatra povećanje proizvodnje, prema saudijskoj državnoj agenciji SPA.

Izvješće WSJ-a izazvalo je pad cijena nafte za više od pet posto, napominje Reuters.

I Ujedinjeni Arapski Emirati zanijekali su pregovore o promjeni sporazuma o smanjenju proizvodnje, a Kuvajt je objavio da se nije razgovoralo o povećanju proizvodnje.

OPEC, Rusija i drugi saveznici sastat će se 4. prosinca, dan prije stupanja na snagu embarga EU-a na rusku naftu i dogovora s G7 o ograničenju cijena ruske nafte zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta zabranila bi logističkim tvrtkama prijevoz ruske nafte čija cijena nadmašuje utvrđeni limit.

Značajniji rast cijena zakočila je zabrinutost za svjetsku potražnju za naftom zbog podizanja kamatnih stopa u SAD-u i stroge kineske politike suzbijanja covida 19.

Peking je u utorak zatvorio parkove, trgovačke centre i muzeje, a više kineskih gradova nastavilo je s masovnim testiranjem građana na covid 19. Kineska prijestolnica upozorila je u ponedjeljak da se sučeljava s najtežim izazovom pandemije, postroživši propise o ulazu u grad.

OPEC je danas odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pala za 3,87 dolara, na 84,18 dolara.

You may also like