Deklaracija o vanjskoj politici u slovenskom parlamentu

Slovenski parlament u petak će odlučivati o tekstu nove deklaracije o vanjskoj politici budući da je stari strateški dokument tog tipa donesen još 1999. godine, prije ulaska Slovenije u Europsku uniju i NATO savez.

U nacrtu dokumenta koje je predložilo ministarstvo vanjskih poslova, a prošao je javnu raspravu od početka ove godine, Slovenija se definira kao “srednjeuropska država, smještena između Zapadne i Jugoistočne Europe”, te “sredozemna i pomorska država”.

Među ostalim, deklaracija kao prioritete ističe potrebu održavanja dobrih odnosa sa svim susjednim državama i brigu o slovenskoj manjini koja u njima živi, nastavak aktivne politike u regiji u suradnji s EU-om i NATO savezom, jačanje uključivanja u srednjeeuropske inicijative, balansirani odnos s velesilama, borbu protiv terorizma i socijalne neravnopravnosti, gospodarsku diplomaciju, jačanje prepoznatljivosti slovenskog identiteta u svijetu, te nastojanje da se sporazum o sukcesiji bivše SFRJ realizira u svojoj “cijelosti”.

Premijer Miro Cerar i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ocijenili su da bi bilo najbolje da se deklaracije prihvati konsenzusom svih parlamentarnih stranaka.

You may also like