Dekanić: Na sastanku u Beču sve je moguće

Nakon što se sukobio s tradicionalnim američkim partnerima Kanadom i EU-om zbog uvođenja carina na aluminij i čelik – američki predsjednik Donald Trump sada se okreće novom cilju. Na ciljniku je OPEC i cijene sirove nafte koje rastu u posljednje dvije godine. Trump poručuje cijene nafte su previsoke. O mogućem novom naftnom ratu što se cijena tiče razgovarali smo s Igorom Dekanićem, sa Rudarsko geološkog naftnog fakulteta u Zagrebu.
Saudijska Arabija je tradicionalni 70-godišnji saveznik i veliki izvoznik nafte. Međutim, ne treba zaboraviti da su cijene nafte kada uzmemo 10-godišnje razdoblje unatrag, negdje od 2009. do 2014. bile izrazito visoke, na povijesno visokoj razini. U lipnju 2014. cijene nafte u Europi su bile 120 dolara barel, rekao je Dekanić, te istaknuo da kakve god bile cijene nafte one su još uvijek nešto preko polovice njihove razine iz 2014.

Na pitanje kako bi mogao završiti rat cijena između Kine i SAD, Dekanić kaže kako ćemo to tek vidjeti, ali sigurno se radi o novoj globalnoj konkurenciji koja će možda imati dalekosežnije domete na čovječanstvo nego što je imao hladni rat.

Građanska inicijativa “Stop rastu cijena goriva!” za srijedu je najavila novu akciju, međutim Dekanić smatra da je tržište to koje mora urediti cijenu, a ne prosvjed. Siguran je i da država neće reagirati.

Što se tiče cijena nemojmo zaboraviti da od maloprodajne litre benzina i dizelskog goriva na bezinskim crpkama više od polovice je državni prihod, što kroz poreze, paraporeze, otplatu autoputa u Hrvatskoj… Manje od polovice je prihod cjelokupne naftne industrije. Što veće cijene znači i spašavanje fiskalne slike državih proračuna, naglasio je, a prenosi HRT.

You may also like

0 comments