Dejan Jović: Ne bih više radio za Kolindu Grabar Kitarović

Zagreb – Posljednji je dan mandata Ive Josipovića, jer od sutra Hrvatska ima novu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Dok posljednjeg dana mandata traju formalnosti vezane uz primopredaju dužnosti, u emisiju Novi dan gostovao je bivši predsjednikov savjetnik prof. dr. Dejan Jović.

Ivo Josipović bit će zapamćen kao jedini predsjednik koji nije osvojio drugi mandat. “Izbori su pokazali dosta podijeljenju zemlju. Prevagnule su pluralističke podjele kojima smo se vratili nakon EU, što nije loše. Sad smo dobili šansu da razvijemo pluralizam”, rekao je Jović.

Jović se osvrnuo i na to po čemu će mandat Josipovića pamtiti, osim po vlastitoj smjeni s mjesta savjetnika predsjednika. “To je za mene osobno bilo iznimno korisno iskustvo. Ja sam profesionalni politolog i da vidim politiku iznutra, po tome ću posebno pamtiti. Očekivanja su od Josipovića bila velika – tražio se netko tko je bio blag u manirama. Bio je vrlo popularan, no to je širi fenomen gdje pobjeda na izborima ne znači popularnost. Slična je situacija i u Sloveniji s Danilom Turkom, ali i u Srbiji”, objasnio je Jović. Komentirao je i svoju smjenu. “Pred kraj mandata se pojavila doza kalkuliranja, što je bilo previše. Time što je mene smjenio, nije dobio desne birače. Ako je to bila kalkulacija, nije bila dobra”, rekao je Jović. Jović je komentirao i neke ključne elemente Josipovićevog mandata. Komentirao je i kako on smatra da je Josipovićev govor prilikom ulaska RH u EU bio značajan. “Spominjao je riječ sloboda, i to je bitno” dodajući kako su mnogi faktori utjecali na njegovu nepopularnost nakon izbora.

“On nije očekivao takvu hašku presudu, i tu kreće jačanje desnice, ali i omogućava da se počne govoriti malo kritičnije o ’90-tima. Ali nije očekivao i ovako dugu ekonomsku krizu. To su bile oklonosti van njegove kontrole”, rekao je Jović. “Mandat Jadranke Kosor bio je zanimljiv. Sada nam se taj mandat ne čini toliko lošim kao što nam se činio ranije, a ona nije dobila niti jedne izbore”, objasnio je Jović. Nakon inauguracije u javnosti se počelo spekulirati i čime će se Josipović baviti nakon završetka mandata. Hoće li se vratiti u SDP, pridružiti se OraH-u, ili pak kandidirati za suca Ustavnog suda? “Imamo sličan slučaj srpskog predsjednika Borisa Tadića koji je podijelio biračko tijelo Demokratske stranke i na neki način ga i upropastio. Napravio je štetu vlastitioj stranci. U zemlji gdje svaki glas odlučuje, Josipović će morati paziti da ne ugrozi ljevicu u Hrvatskoj”, rekao je Jović.

Jović se osvrnuo i na pohvale koje je Kolinda Grabar Kitarović dobila nakon inauguracije, ali i činjenicu da su se na inauguraciji pojavila i ‘sumnjiva lica’. “Što se tiče suspektnih uzvanika, i Ured predsjednika je pozivao ljude tako da odgvornost nije samo na njoj, ali slažem se da su bili sumnjivi”, komentirao je Jović naglasivši kako on ne smatra da je govor Grabar Kitarović bio dobar. “Po meni nije bio dobar govor. U govoru ističe zajedništvo – što se misli pod zajedništvom u ’90-tima? Mi smo tada imali rat, imali smo zagrebačku krizu kada Tuđman nije htio potvrditi gradonačelnika Zagreba, ljudi su morali otići izvan Hrvatske… Gdje je tu zajedništvo?”, upitao se Jović. “Ja sam kao savjetnik Josipovića odbio otići na memorijal u Bleiburg. I Josipović je, kao i Grabar Kitarović, pozvao na ideološki mir. No zašto bismo uopće zatvarali priču o prošlosti? Te razlike neće nestati, već s njima treba upravljati, one su tu i to je u redu”, rekao je Jović.

Pred kraj je komentirao i činjenicu da je osim Josipovićev, bio i savjetnik Kolinde Grabar Kitarović. “Ja sam bio njezin savjetnik u kampanji 2005., iako je ona to tada negirala. Ja sam tada živio u Velikoj Britaniji i pomagao sam Žužulu, i tada sam obavio solidan posao jer su ukinute vize. Sada ne bih bio njezin savjetnik, to bi bio skandal. Ne bih bio njezin savjetnik”, zaključio je Jović.

You may also like