Deflacijska spirala: Porasli depoziti u bankama

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), na kraju listopada ukupni depoziti poslovnih banaka porasli su prema istom mjesecu lani za 5,4 posto, na 257,2 milijardi kuna, a analitičari RBA očekuju nastavak rasta depozita, predvođen rastom depozita kućanstava.

Ukupni su depoziti – depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti – u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec 2014. porasli za 13,2 milijarde kuna ili 5,4 posto, dok su na mjesečnoj razini viši za 1,1 milijardu kuna ili 0,4 posto. U odnosu na kraj 2014. ukupni su depoziti porasli za 12,9 milijarde kuna ili 5,3 posto. Ukupni štedni i oročeni depoziti krajem listopada dosegnuli su 208,5 milijardi kuna, te su uz mjesečni porast od 754,2 milijuna kuna ili 0,4 posto u odnosu na kraj listopada 2014. viši za 6,9 milijardi kuna. “Snažan godišnji rast od 3,4 posto posljedica je rasta i kunskih i deviznih depozita”, navode analitičari RBA u osvrtu na podatke HNB-a.

Tako su ukupni kunski depoziti krajem listopada iznosili 35,8 milijardi kuna, zabilježivši pad za 170,3 milijuna kuna ili 0,5 posto na mjesečnoj razini. Usprkos mjesečnom padu, na godišnjoj razini su zabilježili rast za 733,8 mililijuna kuna ili 2,1 posto.

S druge strane, devizni depoziti su u istom promatranom mjesecu dosegnuli 172,7 milijardi kuna, te su uz mjesečni rast od 925 milijuna kuna ili 0,5 posto, na godišnjoj razini porasli za 6,2 milijarde kuna ili 3,7 posto, navode iz RBA. “Snažnom godišnjem rastu deviznih depozita pridonijelo je zaključenje kupoprodajnog ugovora o prodaji Tvornice duhana Rovinj (TDR) u vlasništvu Adris grupe s multinacionalnom kompanijom British American Tobacco (BAT) krajem rujna”, ističu analitičari RBA.

Transakcija je, kako navode, nakon odbitka obveza TDR-a iznosila 505 milijuna eura, odnosno u kunskoj protuvrijednosti oko 3,84 milijarde kuna, a utjecaj navedene transakcije mogao bi se na godišnjoj razini osjetiti i u idućem razdoblju. Budući da devizni depoziti čine gotovo 83 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, kažu iz RBA, jačanje kune u odnosu na euro, odnosno pad prosječnog tečaja od 0,8 posto na godišnjoj razini te 0,4 posto na mjesečnoj razini pridonio je ublažavanju rasta njihovog kunskog izraza.

Depozitni je novac krajem listopada iznosio 48,65 milijarde kuna, što je 342,3 milijarde kuna ili 0,7 posto više u odnosu na rujan, dok je u usporedbi s listopadom lani povećan za 6,2 milijarde kuna ili za 14,7 posto.

To “ukazuje na nastavak sklonosti stanovništva držanju likvidne financijske imovine na tekućim i transakcijskim računima, što je dijelom rezultat pada kamatnih stopa banaka na depozite te uvođenja poreza na dohodak od kamata od početka godine”, ocjenjuju analitičari RBA. Promatrano prema sektorima, godišnji pad depozita zabilježen je jedino u kategoriji drugih financijskih posrednika, koji su se krajem listopada, uz godišnji pad od 340,3 milijuna kuna ili 12,1 posto, spustili na 2,5 milijardi kuna.

Depoziti stanovništva, koji čine preko 80 posto ukupnih depozita krajem listopada iznosili su 167,6 milijardi kuna, zabilježivši stagnaciju na godišnjoj razini, dok su na mjesečnoj razini smanjeni za 113 milijuna kuna ili 0,1 posto.

Depoziti poduzeća na kraju listopada iznosili su 31,8 milijardi kuna, što predstavlja godišnji rast od 6,6 milijarde kuna ili 26 posto), dok su na mjesečnoj razini porasli za 1,2 milijarde kuna ili 4 posto. “Godišnji rast najvećim dijelom dolazi od ranije spomenute transakcije vezane za kupnju TDR-a”, navode iz RBA. U idućem razdoblju analitičari RBA očekuju “nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta depozita, predvođen rastom depozita u sektoru kućanstava”.

You may also like