Home Ekonomija Deflacija ulazi u treću godinu, najviše pale cijene goriva

Deflacija ulazi u treću godinu, najviše pale cijene goriva

by Agencije

U Hrvatskoj su u siječnju potrošačke cijene pale za 0,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena goriva, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS). U srijedu objavljeni podaci DZS-a ukazuju na nastavak deflacijskih pritisaka, s obzirom da potrošačke cijene stagniraju ili padaju već više od dvije godine. U siječnju je pad cijena na godišnjoj razini bio nešto veći nego mjesec dana prije, kada su cijene skliznule 0,6 posto.

U siječnju su na godišnjoj razini najviše pale cijene prijevoza, 3,1 posto, pri čemu su cijene goriva za prijevozna sredstva potonule 4,7 posto. Slijedile su, s padom za 1,3 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije i plina, dok su cijene obrazovanja skliznule 1,1 posto. Cijene rekreacije i kulture pale su, pak, 0,7 posto na godišnjoj razini, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića pale za 0,6 posto, a komunikacija 0,4 posto. Cijene pokućstva i opreme za kućanstvo ostale su u siječnju na godišnjoj razini nepromijenjene, dok su, najviše, 1,8 posto, porasle cijene zdravlja.

S rastom od 1 posto slijedile su cijene alkoholnih pića i duhana, dok su cijene restorana i hotela porasle 0,7 posto, ostalih dobara i usluga 0,2 posto, a odjeće i obuće 0,1 posto. “Pad potrošačkih cijena u siječnju i dalje je posljedica uvezenih deflatornih pritisaka, posebice niskih cijena nafte na svjetskim tržištima, uz još uvijek slabu domaću potražnju”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

I na mjesečnoj su razini u siječnju cijene pale, za 0,7 posto. Pritom su najviše, 10,9 posto, pale cijene odjeće i obuće zbog sezonskih sniženja, dok su cijene prijevoza, koje uključuju cijene goriva, u siječnju pale za 2,2 posto u odnosu na prosinac prošle godine. Tako je razdoblje deflacije ušlo u treću godinu, s obzirom da su lani potrošačke cijene u prosjeku pale za 0,5, a u 2014. godini za 0,2 posto. “I veći dio ove godine obilježavat će negativne stope inflacije, pri čemu bi tek prema kraju godine, uslijed očekivanog porasta cijena sirove nafte, mogli očekivati blago intenziviranje inflatornih pritisaka. Očekujemo da će 2016. biti još jedna godina obilježena izostankom inflatornih pritisaka”, zaključuju analitičari RBA.

Related Posts