Deflacija pogađa eurozonu

Potrošačke cijene u eurozoni gotovo su stagnirale u ožujku, nakon tromjesečnog razdoblja pada, zahvaljujući sporijem padu cijena energije, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda.

U ožujku je tako godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u eurozoni iznosila minus 0,1 posto, izračunali su u Eurostatu. Time se nakon tromjesečnog razdoblja negativnih vrijednosti ponovo primakla pozitivnom teritoriju.

U veljači cijene su na godišnjoj razini pale 0,3 posto. Posustajanje pada cijena u tekućem mjesecu rezultat je sporijeg pada cijena energije, koje su na godišnjoj razini smanjene 5,8 posto, nakon 7,9-postotnog pada u prošlom mjesecu. Najviše su pak prema procjenama Eurostata porasle cijene usluga, za jedan posto, iako je njihov rast time usporio u odnosu na veljaču kada su na godišnjoj razini uvećane 1,2 posto.

Hrana, alkoholna pića i duhanski proizvodi poskupjeli su u ožujku 0,6 posto u odnosu na isti mjesec lani dok su cijene industrijske robe, bez energije, smanjene blagih 0,1 posto, kao i u veljači. (Agencije)