Debeljak traži način sudjelovanja u međufinanciranju Uljanika

Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je ponovio kako Europske komisija nije protiv međufinanciranja Uljanika te ustvrdio da izabrani strateški partner, Brodosplit, ubrzano traži način financiranja svoga 50-postotnoga udjela u restrukturiranju.
“Brod koji je najveće opterećenje državnom proračunu ostaje i završavat će se u Puli, a informacije koje je imam (govore) da odabrani strateški partner ubrzanim tempom traži izvore financiranja da bi mogao u paritetu 50:50 započeti s restrukturiranjem jednoga i drugoga škvera”, rekao je Horvat, koji uz premijera Plenkovića i nekoliko drugih ministara boravi u Varaždinu. Europska komisija, kako je rekao, neće imati bilo kakva prijepora uđe li država u međufinanciranje i pomogne u deblokadama računa brodogradilišta.

Upozorio je da prijetnja može biti broj radnika koji je napustio brodogradilišta, te stoga, kako je rekao, mora stići jasna poruka uprave i strateškog partnera da će se moći ispoštovati rokovi iz memoranduma o razumijevanju s naručiteljima brodova.

“Ja sigurno više neću dolaziti pred naručitelje, crvenjeti se pred njima i pravdati bilo koga…Vlada je spremna pomoći, ali i brodogradilišta moraju naći mogućnost i snagu da daju svoju participaciju od 50 posto”, rekao je Horvat.

“Vlada može ući u omjeru 50:50 u rješavanje problema u škverovima, a hoće li se i kada to dogoditi, to će biti odluka jedna koalicije koja u ovom trenutku jest saborska većina i daje potporu Vladi. U nekoliko sljedećih dana siguran sam da će se ta odluka dogoditi”, rekao je Horvat.

Na pitanje novinara o utiscima sa sastanaka u Varteksu i Vindiji, kazao je da je tu riječ o “dva dijametralno suprotna problema”, odnosno rehabilitaciji Varteksa kao posrnulog hrvatskog brenda i Vindiji, koja je pred novim investicijskim ciklusom na dvije lokacije od dva puta po skoro 10 milijuna eura u ovoj godini.

“Vindija je trgovačko društvo koje posluje s dobiti i možemo im pomoći u primjeni zakona o istraživačko razvojnim projektima svjesni činjenice da u ovom trenutku velika sredstva investiraju u razvoj i istraživanje”, kazao je Horvat.

You may also like

0 comments