Debeljak: DIV i partneri poslali ponudu za restrukturiranje Uljanika

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak u ponedjeljak je izjavio da je njegova DIV grupa s partnerima predala ponudu za restrukturiranje Uljanik grupe, nakon što je obavila dubinsko snimanje”, te istaknuo da DIV ima reference s obzirom na kapital od 1,7 milijardi kuna, uz zaduženost od 40 milijuna eura.
“Napravili smo dubinsku analizu u Uljaniku. Tridesetak ljudi radilo je na tom poslu oko mjesec dana, a nakon tog smo predali ponudu o planu restrukturiranja,” rekao je Debeljak novinarima u prostorima Brodosplita na obilježavanju početka gradnje polarnog kruzera za krstarenja Arktikom i Antarktikom. Radi se o luksuznom putničkom brodu za naručitelja Quark Expeditions u sastavu Travelopia grupacije.

Na novinarski upit kakvi su financijski detalji ponude za Uljanik, Debeljak je rekao da ne može pričati o detaljnima, no istaknu kako su u partnerstvu uz DIV i talijanska grupacija Fincantieri te “velike i respektabilne banke koje su poslale pisma namjere”.

“Što se tiče nas kao poduzeća, kapital DIV grupe je 1,7 milijardi kuna a trenutačna zaduženost je svega do 40 milijuna eura. Znači, daleko je manja zaduženost, da sad nekog ne uvrijedim, od većine velikih i kvalitetnih kompanija pa čak i nekih osiguravajućih kuća. Imamo stvarno dobar financijski položaj”, rekao je Debeljak.

Ocijenio je i kako je Brodosplit pokazao da brodogradnja u Hrvatskoj može biti pozitivna i kvalitetna. Izvijestio je da je u Brodosplitu u izradi studije koja će pokazati što znači pozitivna, a što negativna brodogradnja. Ustvrdio je kako Brodosplit u zadnje tri godine posluje pozitivno i to “ne kozmetički pozitivno.” “U propalom Tviku u Kninu, propaloj tvornici u Svrljigu u Srbiji koju smo kupili, i u, hajdemo reći propalom Brodosplitu zato što je bio s ogromnim kapitalom u minusu, mi smo pokazali da imamo reference i što možemo i mislimo napraviti u Uljaniku ili bilo gdje drugdje u nekom brodogradilištu u Europi. Imamo volje, znanje, želje i menadžerske kapacitete da se širimo,” kazao je Debeljak.

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je zaprimio prijedlog Financijske agencije (Fina) za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanik Brodogradilištem d.d. u kojem se navodi da s 21. siječnjem ove godine ta tvrtka ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 75,8 milijuna kuna.

U prijedlogu Fine navodi se i kako Uljanik, prema podacima koje im je dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), ima 1400 zaposlenika te dvadesetak računa i oročen novac u pet komercijalnih banaka te da, osim toga, Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke.

Prijedlog za otvaranje stečaja uslijedio je nakon što je Uprava Uljanika d.d. u ponedjeljak izvijestila na web stranici Zagrebačke burze da je luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o gradnji novog ro-ro broda, no nije navela vrijednost ugovora. Uljanik je ranije priopćio da je, zbog nemogućnosti da se brod isporuči sukladno odredbama iz ugovora o gradnji, kupac 27. siječnja 2019. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda.

Najnovije otkazivanje ugovora samo je jedno u nizu jer je lani krizom pogođenom Uljaniku nekoliko naručitelja također otkazalo ugovore. Nedavno je ministar financija Zdravko Marić kazao da je na temelju protestiranih jamstava brodogradilištu Uljanik i Uljanik grupi samo u prošloj godini plaćeno više od 2,5 milijarde kuna te da postoji mogućnost da se taj iznos ove godine još dodatno poveća za “možda čak do milijardu kuna”.

Ranije jutros iz Uljanika su izvijestili da su zaprimili ponude potencijalnih strateških partnera za Uljanik, no nisu naveli koliko ih je i čije su ponude. Neslužbeno se tijekom vikenda doznalo da su za Uljanik, osim Brodosplita i Fincantierija, kao potencijalni strateški ulagači zainiteresirani australska Scenic grupa te Pomorski institut iz Splita. Krajem prošle godine Trgovačkom sudu u Rijeci predložen je stečaj 3. maja, još jednog brodogradilišta iz Uljanik grupe.

You may also like

0 comments