Debata u HUP-u: Porezi su izvor sviju zala u Hrvatskoj

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i političkih opcija na okruglom će stolu raspraviti temu “Fiskalna konsolidacija, javni dug i upravljanje državnom imovinom”.

To je prvi od predviđena četiri okrugla stola uoči nadolazećih parlamentarnih izbora na kojima će poslodavci i predstavnici političkih stranaka razgovarati o mogućim rješenjima ključnih i ograničavajućih problema za gospodarski rast.

Na okruglom stolu sudjeluju Velimir Šonje iz Arhivanalitike, porezni stručnjak Hrvoje Zgombić, te Tomislav Ćorić (HDZ) i Boris Lalovac (SDP). Ekonomski analitičar Velimir Šonje kazao je kako izgleda da nam smanjivanje deficita jako dobro ide u vrijeme političkih turbulencija, ali, upozorio je, pitanje je koliko je to održivo. “Takva situacija nije održiva, to potvrđuju i sektori poput zdravstva jer tamo još ima deficita. Fundamentalne strukturne slabosti u državi se ne riješavaju, sada imamo sreću, ali to neće biti tako ako dođe do preokreta u trendovima na globalnom tržištu ili nove recesije”, kazao je Šonje.

Bivši ministar financija Boris Lalovac kaže da se fiskalna konsolidacija tema kojom se bavi cijela Europa. “Fiskalna konsolidacija je top tema ne samo u Hrvastkoj nego i EU. Ne vidm da će se u nadalozećom razdoblju tu dogoditi neke promjene, pa i kod nas. Hrvatska zbog velikih kamata mora ulaziti u primarni suficit i u njemu trebamo biti bar dvije-tri godine kako bi se situacija stabilizirala”, kazao je Lalovac, upozoravajući da u Hrvatskoj, kada se vide pozitivni znakovi oporavka, uvijek dođe do euforije.

‘Hrvatska ima najveći porez na dobit u odnosu na zemlje u okruženju, ali i najbolje uvjete za poslovanje. HDZ ga planira smanjiti. Što se tiče poreza na dohodak, cilj nam je poboljšati životni standard građana, tj. povećati kupovnu moć. PDV nam je drugi najveći u EU i na toj razini je uzročnik je sive zone. Bili bismo najsretniji kad bismo ga mogli smanjiti na 15, ali to nije moguće’, rekao je HDZ-ov Tomislav Ćorić.

Komentirajući visoke stope poreza u RH, Hrvoje Zgombić je kazao: “Porezi su izvor svih zala u Hrvatskoj, oni su uništili Slavoniju, tamo su porezi tako veliki da više nitko nikoga ne može zaposliti”, i upozorio da su mnogi obrtnici prisljeni raditi na crno ili zatvoriti tvrtke. Svakako dodatno podizanje poreza, istaknuo je, bilo bi jako štetno”.