DB i LSE uklanjaju ključne prepreke spajanju

Frankfurtska burza priopćila je u ponedjeljak da razmišlja o uklanjanju ključne prepreke za nastavak planiranog spajanja s londonskim operaterom tržišta dionica London Stock Exchange (LSE).

Dioničari njemačkog burzovnog operatera Deutsche Boerse imaju rok do utorka da odluče hoće li zamijeniti svoje dionice za dionice nove kompanije nastale spajanjem. Prema uvjetima sporazuma, 75 posto dioničara Deutsche Boerse mora pristati na zamjenu kako bi se spajanje nastavilo.

Danas su iz njemačke kompanije izvijestili da razmišljaju o spuštanju tog praga iz tehničkih razloga, kako bi se omogućilo sudjelovanje indeksnih fondova. Indeksni fondovi predstavljaju do 15 posto dionica Deutsche Boersea a tehnički mogu ponuditi svoje dionice na zamjenu tek nakon što je prihvati kvalificirani udio dioničara.

Zamjena dionica traje dva dana. Dioničari London Stock Exchange Groupa već su prošlog tjedna glasovali za povezivanje unatoč bojaznima da plan mogao pokvariti britanski izlazak iz Europske unije. Dogovoreno je da će dioničari Deutsche Boersea dobiti 54,4 posto udjela u novoj kompaniji a dioničari LSE-a 45,6 posto.

Odvojeno njemački poslovni list Handeslblatt piše da dvije kompanije razmatraju preseljenje klirinških aktivnosti u eurima u Frankfurt nakon britanske odluke o izlasku iz EU. Trenutno te poslove obavlja LSE-ov odjel LCH u Londonu.

You may also like