Davor Gjenero: Da je barem Khuen, za njim je nešto u Zagrebu i ostalo

Povodom intervjua predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Jutarnjem listu, za komentar glavnih naglasaka zamolili smo uglednog političkog analitičara Davora Gjenera. Za početak smo ga upitali vezano uz Predsjedničinu opasku vezanu uz posao ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića glede otkrivanja onih koji stoje iza “slučaja svastika“, ali i glede migrantske krize.

“Predsjednica Republike je zadužena za usklađeno djelovanje sviju tijela državne vlasti, prema tome, ona ima obavezu prema građanima kontrolirati kako funkcioniraju javne vlasti. Način na koji se Ostojić brani u ovom slučaju, kako on nije taj koji provodi policijske istrage, jest potpuno deplasiran. On je taj koji treba brinuti o tome da policijski sustav, ta unutarnja kontrola je dio kabineta ministra. On ima obvezu brinuti se o tomu da policija obavlja svoj posao, a ako to ne čini onda ima i škare i platno kako to ispraviti. Velika sramota je što se slučaj dogodio, a još je veća sramota što nemamo rezultate istrage“, rekao je Gjenero.

Predsjednica se osvrnula i na ministricu vanjskih poslova, na njenu neprimjetnost, njene ambicije u UN-u, ali i na njen odnos s institucijom predsjednice.  “Predsjednica ima potpuno pravo govoriti o tome zato što je ona, ustavno, sukreator vanjske politike. Na početku mandata me iznenađivala količina dobre volje koju je Predsjednica pokazivala prema političkoj upravi MVP-a. Sustav vanjskih poslova je onaj koji Predsjednica najbolje poznaje zato što je to resor iz kojeg je ponikla i posao koji je obavljala vrlo dobro, uz resor nacionalne sigurnosti. Stoga, ima pravo postaviti pitanje osnovom kojih smjernica Hrvatska zateže odnos prema Višegradskoj skupini. Mi smo od toga da smo bili pridružena članica došli do animoziteta prema njima. To su zemlje koje su bile najsnažniji zagovornik našeg pridruživanja Uniji i to na kraju mađarskog predsjedanja. To je bio njihov prioritet. Mađarska to nije radila iz apstraktne ljubavi nego zbog osnaživanja tržišta srednje Europe. Umjesto toga mi se prema tim zemljama odnosimo kao prema drugorazrednim zemljama“, objašnjava Gjenero.

No, je li Vesna Pusić nevidljiva stoga što se posvetila svojoj ambiciji u UN-u ili što je po srijedi? “Ne samo radi toga. Gospođa Pusić se našla u nemogućoj situaciji, po putu se našla bez stranke i ona je samo naslovni predsjednik stranke, dok njenim resorom stvarno vlada čovjek koji je kooptiran na tu funkciju (kao uostalom i u neformalno predsjedništvo SDP-a) zato što je vjenčani kum premijera Milanovića. Govorimo o Jošku Klisoviću. Ona supstancijalno više nije dopredsjednica Vlade zato što ona više nema stranku nego SDP-ovu klijentelu. Kada je netko nesposoban osigurati političko preživljavanje stranke sa samostalna 3 mandata, nego je ovisan sa autoritarnom organizacijom koju vodi Zoran Milanović, tada taj netko nije politički akter u pravom smislu riječi. Ona je ovisna osoba i ona u takvoj situaciji niti ne može upravljati MVP-om“, kaže Gjenero.

Dodao je kako je malo vjerojatno kako će regija Istočne Europe dobiti mjesto glavnog tajnika, zato što ta regije gotovo i ne postoji, barem ne u onom obliku u kojem je postojala kada je nastao UN. Naime, više ne postoji skupina zemalja koje neosporno ovise o SSSR-u. “Ako će ipak, zbog mira u organizaciji, ta regija dobiti mjesto glavne tajnice, to će biti gospođa Bokova, koja ima međunarodnu karijeru i ima staž unutar UN-a. Ako pak lista bude šira tu se spominje mnogo drugih imena koje imaju značajnije vanjskopolitičke karijere. Gospođa Pusić je pristojna i obrazovana osoba, međutim ona je bila ministrica u najneuspješnijoj vladi koja je ikad bila u Hrvatskoj. Naš je politički kredibilitet, ekonomsko stanje, ali i unutarnje političko mnogo lošija nego li 2011. godine“, kaže Gjenero.

Konačno, upitali smo ga kako bi se trebala ponašati tehnička vlada kao što je ova u ovom trenutku? “Oni bi se tako trebali ponašati, trebali bi vanjsku politiku prepustiti Predsjednici, a oni odrađivati tehničke poslove. U to ne potpada hodanje okolo, blaćenje predsjednice i pričanje da nije Khuen. Da je barem Khuen, za njim i Kršnjavim je u Zagrebu barem nešto ostalo“, zaključio je Gjenero.

You may also like

0 comments