Davor Butković mora vratiti novac od pozajmnice

Općinski građanski sud u Zagrebu u srijedu je donio nepravomoćnu presudu kojom se novinaru i bivšem komentatoru Jutarnjeg lista Davoru Butkoviću nalaže da tvrtki Castrum nekretnine isplati 180.000 kuna nevraćenog zajma iz 2008. uvećanog za zatezne kamate te da u idućih petnaest dana plati 10.550 kuna troška parničnog postupka.

Prema obrazloženju presude, Butković je s tvrtkom Castrum nekretnine i njezinim direktorom Vladom Lekom 5. lipnja 2008. sklopio ugovor o zajmu u usmenom obliku te se Butković obvezao vratiti 180.000 kuna u roku od godinu dana. Istog dana kada je sklopljen ugovor o zajmu Butkoviću je na račun stigao novac s računa Castrum nekretnina, ali nije bio vraćen u dogovorenom roku. Iako je zajmodavac tražio povrat duga u prosincu 2010. te to isto zatražio elektroničkom poštom, Butković se tome nije odazvao.

Kako se ističe u presudi, uvidom u njihovu korespodenciju ustanovljeno je da se spominje iznos dugovanja od čak 460.000 kuna od kojih se 180.000 kuna odnosi na ugovor s Castrum nekretninama, a 280.000 kuna Butković duguje Vladi Leki osobno kao direktoru tvrtke tužitelja koji mu je davao privatne pozajmice.

Budući da Butković nije ispunio svoju obavezu, uslijedila je tužba Castrum nekretnina kojom se tražila isplata 180.000 kuna sa zateznim kamatama od lipnja 2009.

U presudi se naglašava da iz dostavljene dokumentacije proizlazi da su tužitelj kao zajmodavac i Davor Butković kao zajmoprimac sklopili usmeni ugovor o zajmu, sukladno kojem se tuženi bivši komentator Jutarnjeg lista obvezao pozajmljeni iznos od 180.000 kuna vratiti zajmodavcu, dok ujedno Butković u navedenoj e-mail korespondenciji niti ne spori da je pozajmio iznos od ukupno 460.000 kuna te se obvezao taj iznos vratiti do kraja siječnja 2011.

No, Butković nije dokazao ni da je ispunio navedenu ugovornu obvezu, vratio pozajmljeni iznos od 180.000 kuna. Sud je kao neosnovan odbio, odnosno nepotrebnim proglasio, prijedlog za saslušanjem stranaka o okolnostima sklapanja usmenog ugovora o zajmu. Osim nepravomoćne presude prema kojoj je Butković dužan vratiti privatnom poduzetniku pozajmicu od 180.000 kuna uvećanu za kamate, taj se bivši komentator Jutarnjeg lista u javnosti spominjao i kao dužnik koji je državi dugovao više od milijun kuna za poreze i doprinose.