David Sinn: Kim pokazuje svoju snagu

Do određene granice ovo je porast napetosti između Južne i Sjeverne Koreje kakav je i inače prisutan. To je rat riječima i to nije ništa neobičajeno za te zemlje. Ponekad porast napetosti dovodi do vojnih čarkanja, no to bi se ubrzo smirilo. 

Ova razmjena vatre nije išta novo. No postoji nekoliko razloga da bismo se mogli zabrinuti ovog puta. Na čelu Sjeverne Koreje je sada Kim Jong-un i to je prvi puta da je on kao čelnik države u ovakvoj krizi. Ne znamo kako će se on nositi s ovom krizom, rekao je u središnjem Dnevniku uživo iz Ottawe, glavnog grada Kanade, David Slinn, bivši britanski veleposlanik u Hrvatskoj, ali i Sjevernoj Koreji.

Dodao je kako još postoji nesigurnost o tome kakav je odnos između glavnih institucija u Sjwevernoj Koreji, između partije i vlasti. Činjenica da može doći do takve eskalacije sukoba dat će nam i zanimljiv uvod tko zapravo vuče konce u Sjevernoj Koreji u ovom trenutku, rekao je Slinn.

Podsjetimo, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un naredio je svojim postrojbama na granici da budu spremne za borbu. Sjeverna Koreja zatražila je od UN-ova Vijeća sigurnosti sazivanje hitne sjednice na kojoj će raspravljati o zajedničkim američko-južnokorejskim vojnim vježbama, izvijestilo je sjevernokorejsko izaslanstvo. Bude li Vijeće sigurnosti zanemarilo pravedni zahtjev Demokratske Narodne Republike Koreje da razgovara o zajedničkoj američkoj vojnoj vježbi, to će značiti da odustaje od svoje prve zadaće očuvanja mira i sigurnosti u svijetu te da postaje političko oruđe, napisao je stalni predstavnik Sjeverne Koreje u UN-u Ja Song Nam. Odgovarajući na upit o razmjeni vatre na granici, glasnogovornica UN-a Eri Kaneko rekla je da Ujedinjeni narodi s velikom zabrinutošću prate događaje. I Sjedinjene Države, koje u Južnoj Koreji imaju oko 28.500 svojih vojnika, rekle su da su zabrinute i da pozorno prate situaciju.

You may also like