David Cameron u proeuropskoj kampanji

Britanski premijer David Cameron rekao je u četvrtak da bi podnio zahtjev za ulazak Britanije u EU po trenutnim uvjetima da zemlja nije članica te organizacije, ali da nikad ne bi usvojio zajedničku valutu.

“Nikad ne bih želio da usvojimo euro … ali da su nam ponuđeni uvjeti koje sada imamo, koje sam ponovno ispregovarao, poseban status koji smo dobili, priključio bih se EU-u”, rekao je Cameron odgovarajući na pitanja publike u nastupu koji je organizirao Sky News.

Rekao je i da je razgovarao s vođom oporbenih laburista Jeremyjem Corbynom o referendumu o ostanku ili izlasku zemlje iz EU-a koji se treba održati 23. lipnja. Premijer u konzervativnoj britanskoj vladi ovime je počeo niz od osam emisija posvećenih referendumu 23. lipnja na više tv-mreža.

U četvrtak ga je na Skynewsu prvo bez uvijanja ispitivao ravnatelj političkog programa Faisal Islam koji je nastojao na temi imigracije, a zatim je odgovarao na pitanja publike. “Napustiti EU bio bi čin ekonomskog samoranjavanja”, istaknuo je, podsjetivši da je jedinstveno tržište “najveće tržište u svijetu, veće od kineskog i od američkog gospodarstva”.

Dakako, priznao je, zbog “takva ustroja” je ponekad “luda” i “ta nesavršena unija” je izvor “mnogih frustracija”. “No jesmo li dezerteri? EU neće prestati postojati ako odemo, La Manche se neće proširiti”, dodao je. “Iskreno zabrinut”, boji se da bi razlaz s Bruxellesom “slomio naše gospodarstvo”.

“Nemojmo se poigravati budućnošću naše djece”, zaključio je, dok ankete (51 posto za ostanak, 49 posto za izlazak iz EU-a, po srednjoj vrijednosti zadnjih anketa javnog mišljenja) pokazuju da su “Brexitu” skoniji stariji birači.

Cameron se u utorak vraća nastupom na ITV-u, u društvu Nigela Faragea, vođe eurofobne stranke Ukipa. Ni tu neće biti izravnog sučeljavanja, nego niz odvojenih pitanja i odgovora publici.

Dvije zadnje emisije predviđene za 21. i 22. lipnja u kojima sudionici, osim Camerona, još nisu poznati, održat će se u Wembley Areni pred 6000 ljudi i na kanalu Channel 4.

You may also like