Home Ekonomija David Cameron obnavlja poslovne veze u jugoistočnoj Aziji

David Cameron obnavlja poslovne veze u jugoistočnoj Aziji

by admin

Britanski premijer David Cameron rekao je u nedjelju da četverodnevni posjet jugoistočnoj Aziji želi iskoristiti za poticanje unosnih poslova i stvaranje novih političkih saveza za borbu protiv islamskog ekstremizma. Putovanje zapravo počinje u ponedjeljak, a Cameron će posjetiti Indoneziju, Maleziju, Singapur i Vijetnam. To mu je prvo putovanje izvan Europe otkako je u svibnju neočekivano uvjerljivo osvojio novi mandat.

S Cameronom putuje poslovno izaslanstvo, a on sam posjet jugoistočnoj Aziji naziva primjerom kako Britanija mora širenjem trgovinskih veza s ostatkom svijeta kompenzirati ovisnost o trgovini s Europom kojoj su dijelovi i dalje u ekonomskoj krizi. On se nada da će tu priliku moći iskoristiti za obnovu svoga imidža u svijetu pošto je vodio izbornu kampanju neuobičajeno ograničenu na lokalne teme i pošto je u prvome mandatu smanjio i britansku vojsku i britansku diplomatsku moć.

Očekuje se da će o prijetnji islamističkih ekstremista razgovarati s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom, a poslije i s malezijskim premijerom Nadžibom Razakom. Uoči polaska na put Cameron je rekao: “(Islamska država) jedna je od najvećih prijetnja u svijetu. Mislim da Britanija može ponuditi praktično protutetorističko znanje o borbi protiv prijetnje koju predstavljaju strani borci i o tome kako provesti istrage o potencijalnim terorističkim planovima”. “A mislim i da Britanija može učiti od Indonezije i Malezije o tome kako se one nose s ekstremističkom ideologijom i kako grade tolerantno društvo”, dodao je britanski premijer.

Related Posts