Home Europska unija Daul: Odgoda primanja SNS-a u EPP nema veze s hrvatskim izborima

Daul: Odgoda primanja SNS-a u EPP nema veze s hrvatskim izborima

by Agencije

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul izjavio je u četvrtak u Zagrebu da odgoda primanja vladajuće srbijanske stranke u EPP nije povezana s izborima u Hrvatskoj već o tome odlučuje za to nadležna radna skupina EPP-a.

Srpska napredna stranka (SNS) premijera Aleksandra Vučića trebala je ovih dana postati pridružena članica EPP-a, no najbrojnija skupina u Europskom parlamentu to je “iz političkih razloga” odgodila za studeni.

Zbog toga su se pojavila nagađanja da je odgodu izlobirao HDZ, također član EPP-a kako im primanje stranke kojoj je na čelu nekadašnji suradnik Slobodana Miloševića ne bi umanjilo izborne šanse.

Daul, koji je stigao u Zagreb poduprijeti HDZ na parlamentarnim izborima u nedjelju, odbacio je ta nagađanja. “To je bila odluka predsjedništva i donošenje te odluke odgođeno je za 13., odnosno 14. studenoga”, rekao je francuski političar na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

“Kada bih morao voditi računa o izborima u svakoj od 28 država članica EU-a, ništa drugo ne bih mogao raditi. Mi imamo svoja pravila, postoji radna skupina koja se bavi pristupanjem stranaka. Oni rade na tome, oni pripremaju odluke kada priključiti ili izbaciti neku stranku iz EPP-a”, dodao je Daul.

Čelnik europskih pučana hvalio je eurozastupnika Plenkovića kao “tihu silu koja je uvijek znala pridobiti potporu”. “Odlučio sam doći i poduprijeti Andreja jer na razini EPP-a moramo raditi na očuvanju demokrsćanskih vrijednosti, osobito u ovoj regiji koja je problematična i važna zbog sigurnosnih izazova”, rekao je Daul. “EPP treba premijera Hrvatske kao što je Plenković kako bi osigurali sigurnu budućnost EU-a. Trebamo muškarce i žene slične Plenkoviću koji je pošten, transparentan i vrijedan”, istaknuo je predsjednik EPP-a.

Plenković je rekao da dolazak Daula i visoke dužnosnice EPP-a Doris Pack na završni skup HDZ-a u Zagrebu predstavlja snažan zamah političke obitelji i potpora smjeru kojim on vodi HDZ-u od dolaska na čelo stranke u srpnju. “Moderan, transformirani HDZ s novom retorikom bavi se istim temama koje su svojstvene drugim zemljama, gospodarstvom, konkurentnošću, socijalnom pravdom, novim radnim mjestima, demografskom politikom, jačanjem pravne države”, rekao je Plenković.

Čelnik HDZ-a kaže da je vodio kvalitetnu i smislenu kampanju koja će stranci donijeti “daleko više mandata od drugih stranaka” i očekuje da HDZ bude relativni pobjednik koji će formirati stabilnu saborsku većinu i vladu.

Related Posts