Darko Horvat će se danas sastati s radnicima Uljanika

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je u srijedu da će danas u 13 sati održati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o situaciji u Uljaniku.
Odgovarajući na pitanja novinara uoči užeg kabineta Vlade, Horvat je kazao da će tema razgovora biti ista kao i jučer, s time da mu danas dolaze sindikalisti iz Pule. Naime, Horvat se u utorak u Rijeci sastao s predstavnicima kriznog stožera za 3. maj, te upravama pulskog i riječkog brodogradilišta. Tom prilikom je obznanio da se u novoj inačici plana restrukturiranja Uljanika po prvi puta otvara mogućnost da brodogradilište 3. maj bude samostalni gospodarski subjekt odnosno njegovo izdvajanje iz Uljanik grupe.

“Od jučer smo počeli polako pripremati da eventualni strateški partneri mogu ponaosob razmišljati o brodogradilištima u Puli i Rijeci. To je novitet koji ulazi u program restrukturiranja i mislim da ćemo na taj način puno lakše naći potencijalne strateške partnere”, izjavio je Horvat u srijedu. Na pitanje znači li to da bi se 3. maj mogao izdvojiti iz Uljanik grupe i tražiti neku svoju budućnost, Horvat je odgovorio potvrdno.

Upitan pak koji su potencijalni strateški partneri, pri čemu se spominju dva imena, Horvat je kazao da se u ovom trenutku ne može razgovarati o potencijalnim strateškim partnerima, s obzirom na ingerenciju uprave kojom je ona već odabrala strateškog partnera. “U trenutku kada s njime ne bude zadovoljna može ga promijeniti. Hoće li do toga doći ili ne vidjeti ćemo sljedećih nekoliko dana, ali odluka će biti na upravi Uljanika”, poručio je Horvat.

Upitan je li Danko Končar formalno i dalje strateški partner, Horvat je odgovorio da jest. Ponovio je da se za Uljanik traži program restrukturiranja u skladu sa smjernicama Europske komisije te da je želja i dalje ista: oba brodogradilišta osposobiti za funkcioniranje na tržišnim načelima.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je novinarima pred zgradom Vlade kako o plaćama za radnike Uljanika nema više što dodati.

“Rekao sam stav Ministarstva financija, nemam ništa novo za dodati. Nije stvar novca, nego je li nešto moguće i zakonito, to smo već nekoliko puta rekli. Danas pričamo o rujanskoj plaći, što će se promijentii do listopadske?”, rekao je ministar. Na pitanje znači li to blokadu računa brodogradilišta odgovorio je: “Ne bih išao na taj način, vidjet ćemo poslije današnjeg sastanka.” Dodao je i kako on neće biti na tom sastanku.

You may also like

0 comments