Darinko Kosor: Nismo u ratnom stanju pa da nam treba konsenzus

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) rekao je u četvrtak – nakon što Sabor nije uspio izabrati svog predsjednika, a time ni konstituirati se – kako smatra da konsenzus kakav zahtijevaju u Mostu nije potreban jer Hrvatska nije u ratnom stanju, izrazivši nadu da neće doći do ponavljanja izbora i trošenja dodatnih sto milijuna kuna.

“Mislim da konsenzusa ne treba biti jer nismo u ratnom stanju, imamo izbore. Normalno da ne mogu sve stranke koje se natječu biti zajedno. Zašto bi onda bili izbori, ne moramo onda ići na izbore. Možemo prije izbora svi zajedno sjesti, formirati vladu, ne trebamo onda trošiti tih sto milijuna kuna na izbore”, rekao je Kosor, koji je u Skupštini primio predstavnike udruga osoba s invaliditetom.

Prvi pokušaj konstituiranja Sabora završio je neslavno nakon što je Robert Podolnjak iz Mosta, zbog protivljenja Domoljubne koalicije, odbio da ga se na tu funkciju imenuje na prijedlog 55 zastupnika SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Podolnjak je objasnio kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom između dviju velikih koalicija.
Kosor je izrazio nadu da Hrvatska neće morati trošiti još sto milijuna kuna na nove izbore, s obzirom da bi i tada bilo izabrano tri, četiri ili pet određenih koalicija ili grupacija i “opet ćemo morati sjesti za stol i dogovoriti se tko će sastaviti većinu”. “Mislim da je puno lakše da sada sastavimo vladu nego u travnju ili svibnju, pa da građani čekaju, da proračun ne bude donesen i da imamo privremeno financiranje. Imamo sigurnosne probleme oko izbjeglica i sve druge gospodarske probleme”, naglasio je.

Upitan ima li Domoljubna koalicija, koje je član i HSLS, dogovor sa strankom Milana Bandića i Mostom, odgovorio je da to pitanje treba uputiti Bandiću. “Kako bih ja znao što misli Milan Bandić? Najbolje što misli Milan Bandić zna on sam”, kazao je Kosor. Napomenuo je kako Domoljubna koalicija smatra da prvo treba postići dogovor oko formiranja saborske većine od 76 zastupnika, a onda ići na izbor predsjednika Sabora te sastavljanje nove vlada.

Novinari su zagrebačkog gradonačelnika Bandića pitali kako tumači neuspjeh u izboru predsjednika i konstituiranju Sabora, na što je kazao kako je i prije početka sjednice rekao da će se to dogoditi. “Vjerujte mi da i ja imam neke informacije, ne puno, ali dovoljno da znam što će se dogoditi”, kazao je. Upitan je li se dogovorio s Mostom i HDZ-om kratko je poručio: “Pustite i HDZ i SDP, i Domoljubnu koaliciju i Hrvatska raste da se ljudi skoncentriraju i naprave posao”.

Upitan kakva su mu predviđanja što će se dalje događati, Bandić je odgovorio kako će se pregovarati dok se ne postigne dogovor. “Svatko pregovara sukladno svojim očekivanjima i mogućnostima, pričekajmo”, istaknuo je.

You may also like