Danska nema političkih motiva protiv Sjevernog toka 2

Danski mediji
U Danskoj više nema političkih pitanja koja bi zaustavila polaganje cijevi plinovoda Sjeverni tok 2 dnom Baltika pod danskom nadležnošću i to je ondje sada samo proceduralno administrativno pitanje, piše u petak ruski dnevnik Izvestia pozivajući se na neimenovane izvore.

Ti su izvori, donosi taj list, izvijestili da je odobrenje polaganja cijevi sada još samo tema koja treba proći administrativnu proceduru. Odobrenje se, kako se navodi, temelji na ekološkim argumentima, ali i onima koji se tiču zastoja proizvodnje na ključnom danskom plinskom polju.

Za dovršetak Sjevernog toka 2 čeka se, naime, još samo dopuštenje Danske za polaganje cijevi dnom Baltičkog mora koje je u njezinoj jurisdikciji, što ta zemlja do sada nije učinila. No problemi povezani s proklizavanjem morskoga dna u polju Tyra primorali su dansko Ministarstvo energetike na donošenje odluke o prekidu proizvodnje 1. studenoga ove godine i to bi moglo ubrzati stvar, ocjenjuju analitičari.

To polje ključno je za plinsku sigurnost Danske, a neophodni radovi za nastavak proizvodnje potrajat će prema procjenama do srpnja 2022. godine. Do tada Danska planira kupovati plin iz Njemačke.

Prema planu, Sjeverni rok 2 treba proraditi do kraja ove godine, a kroz njegove dvije cijevi godišnje bi prolazilo 55 milijardi kubika plina, iz ruskih nalazišta ,dnom Baltika, do Njemačke.

Bivši njemački kancelar i predsjednik Vijeća direktora kompanije Nord Stream 2, koja provodi projekt Sjevernog toka 2 Gerhard Schröder početkom ljeta ove godine izjavio je da Danska oduglovači s izdavanjem dozvole za gradnju Sjevernog toka 2 pod pritiskom SAD-a, piše Izvestia.

You may also like

0 comments