Danska je uklonila sve prepreke za Sjeverni tok 2

DEA
Danska energetska agencija (DEA) u srijedu je odobrila nastavak projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 u danskim vodama čime je uklonjena posljednja veća prepreka projektu predvođenom Rusijom koji je podijelio Europsku uniju.

Dansko odobrenje bilo je posljednje potrebno za 1.230 kilometara dug plinovod Sjeverni tok 2 koji su kritizirale Sjedinjene Države i nekoliko istočnoeuropskih, nordijskih i baltičkih zemalja. Smatraju da će se time povećati europska ovisnost o ruskom plinu.

DEA je izdala dozvolu projektu Sjeverni tok 2 za izgradnju 147 kilometara duge dionice plinovoda jugoistočno od danskog otoka Bornholm u Baltičkom moru.  Ruski Gazprom je dovršio preko 87 posto projekta, ali je od travnja 2017. čekao dozvolu danskih vlasti za ulazak između 147 i 175 kilometara u danske teritorijalne vode.

S nastavkom projekta Sjeverni tok 2 morat će se pričekati još mjesec dana jer prema danskom zakonu stranke imaju pravo na žalbu četiri tjedna od dana donošenja odluke, navode iz DEA-e. Glasnogovornik projekta Sjeverni tok 2 rekao je da su obaviješteni i zadovoljni odlukom.

You may also like

0 comments