Home Geopolitika Danska i Švedska produljuju graničnu kontrolu

Danska i Švedska produljuju graničnu kontrolu

by Agencije

Danska i Švedska su u srijedu izvijestile da će do studenog produljiti kontrolu na granici uvedenu krajem 2015. radi ograničenja broja migranata koji ulaze na njihov teritorij.

Europska komisija je početkom svibnja iznimno odobrila na šest mjeseci produljenje kontrole na unutarnjim granicama pet zemalja u Schengenskom prostoru koje su krajnje odredište migranata ili zemlje njihova tranzita: Njemačke, Austrije i triju skandinavskih zemalja (Danske, Švedske i Norveške).

Te derogacijske mjere koje se kose s načelom slobode kretanja u Schengenu, a odobrile su ih zemlje članice EU-a, uvedene su lani zbog migracijskog pritiska. “Budući da još nije pronađeno trajno rješenje za osiguranje vanjskih granica Europe, zadovoljan sam što smo u mogućnosti nastaviti graničnu kontrolu barem do 12. studenog”, rekla je u srijedu danska ministrica za useljavanje i integraciju Inger Stojberg, prenosi se u priopćenju.

Njezin švedski kolega za unutarnje poslove Anders Ygeman rekao je da će se kontrola na granicama provoditi do 11. studenog. Švedska i Danska su u 2015. zaprimile 163.000, odnosno 21.000 zahtjeva za azil.

Novoizgrađeno prihvatilište u koje su se uskoro trebali useliti tražitelji azila izgorjelo je u noći na srijedu u “podmetnutom požaru” na sjeveru Austrije, priopćila je policija, što je prvi takav slučaj u zemlji.

Požar u kojemu nitko nije stradao, buknuo je malo prije 2.00 sata poslije ponoći i potpuno uništio drvenu zgradu. Prihvatilište u Altenfeldenu, mjestu s 2100 stanovnika blizu Linza, trebalo je za dva tjedna primiti 48 ljudi, navodi Crveni križ. “Istražitelji ocjenjuju da je riječ o podmetnutom požaru jer su pronašli dva žarišta ispred vanjskih zidova zgrade”, priopćila je policija Gornje Austrije.

Predsjednik tamošnjeg Crvenog križa Walter Aichinger rekao je da je “zgrožen” događajem i da će njegova organizacija “što prije” obnoviti prihvatilište. “Ostajemo vjerni našoj zadaći pomaganja ljudima u potrebi”, rekao je u priopćenju.

Za razliku od susjedne Njemačke, u Austrija dosad nije zabilježen nijedan slučaj podmetanja požara u izbjegličkim centrima. Zemlja je lani primila oko 90.000 tražitelja azila, što je više od 1 posto njezina stanovništva. Prihvatilištima većinom upravljaju nevladine organizacije poput Crvenog križa.

Related Posts