Danska je u utorak rekla da je spremna zanemariti direktivu EU-a po kojoj bi trebala ukinuti privremene kontrole na granicama unutar schengenskog prostora u sljedećih šest mjeseci, osim ako Unija “nekim čudom” u međuvremenu ne osigura vanjske granice.

Više od milijun ljudi zatražilo je 2015. azil u EU-u. Dogovor s Turskom prošle godine usporio je migrantski val, iako tisuće migranata i dalje stižu u Europu iz Libije, morskim putem do Italije. Europska komisija priopćila je 2. svibnja da posljednji put produljuje za još šest mjeseci mogućnost kontrole na granicama onim državama koje su se suočile s velikim priljevom izbjeglica i migranata, među kojima je i Danska.

Međutim, danski premijer Lars Lokke Rasmussen rekao je u utorak pred parlamentom da je broj migranata koji dolaze u Italiju i dalje u Europu i dalje previsok. “Nastavit ćemo kontrolirati granice osim ako EU nekim čudom ne nađe načina da ponovno uspostavi kontrolu svojih vanjskih granica a Italija zaustavi dolazak izbjeglica na svoj teritorij i dalje u Europu”.

Kao dio europskog odgovora na izbjegličku krizu 2015., Unija je odobrila hitnu mjeru uvođenja kontrola unutar schengenske zone. Komisija je dopustila maksimalno produljenje kontrola od još šest mjeseci na njemačko-austrijskoj granici, austrijskim granicama sa Slovenijom i Mađarskom, te na danskoj, švedskoj i norveškoj granici. Norveška je dio Schengena ali je izvan EU-a.

Related Posts