Danilo Tuerk je slovenski kandidat za glavnog tajnika UN-a

Slovenska vlada u srijedu je kao kandidata za novog glavnog tajnika UN-a podržala Danila Tuerka, profesora međunarodnog prava koji je bio predsjednik Slovenije od 2007. do 2012. godine.

Ministarstvu vanjskih poslova naloženo je da provede sve postupke vezane na Tuerkovu nominaciju i za to organizira akciju potpore, a kandidaturu će vlada službeno i formalno podnijeti u pismu predsjedniku opće skupštine UN-a i Vijeću sigurnosti, navela je slovenska vlada u priopćnenju za javnost. “Danilo Tuerk se često spominje kao vjerodostojan kandidat za mjesto glavnog tajnika i uživa visok stupanj međunarodnog ugleda”, naveli su u slovenskoj vladi.

Tuerkovu kandidaturu podržavala je i prijašnja vlada Alenke Bratušek jer je bivši slovenski predsjednik čovjek s velikim diplomatskim iskustvom i poznavanjem međunarodnih odnosa, a bio je i jedan od pomoćnika nekadašnjeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, zadužen za politička pitanja. Tuerk je jedan od više kandidata i kandidatkinja za položaj iz istočne Europe koja do sada nije imala taj vodeći položaj u UN-u pa se procjenjuje da su kandidati iz nje u prednosti pred ostalima.  Mjesto glavnog tajnika u idućoj godini napušta sadašnji prvi čovjek svjetske organizacije Ban Ki-moon kojemu mandat istječe 31. prosinca 2016.

You may also like

0 comments