Home Europska unija Danci udijelili košaricu Europskoj uniji

Danci udijelili košaricu Europskoj uniji

by Agencije

Nakon prebrojanih više od 80 posto glasova, Danska je u četvrtak na referendumu odbila snažnije sudjelovati u europskoj suradnji na području pravosuđa i unutarnjih poslova. “Ne” je odgovorilo 53.7 posto birača na referendumu na kojem je izlaznost bila oko 70 posto.

Bio je to prvi test u posljednjih 15 godina o tome je li Danska spremna na jaču integraciju s EU-om ili bi radije zadržala određenu distancu u odnosu na blok 28 europskih država. Zagovornici odgovora “da”, koje predvode liberali premijera Larsa Lokkea Rasmussena (Venstre) i oporbeni socijaldemokrati, isticali su da Danska treba više surađivati sa 27 europskih partnera u borbi protiv organiziranog kriminala, prekograničnih financijskih prijevara i džihadističke prijetnje..

Ishod referenduma znači da će Danska 2016. izaći iz Europola, europske agencije za policijsku i pravosudnu suradnju. Zagovornici odgovora “ne” upozoravali su da potpora birača vladinu planu znači “više EU-a” i da Danska time riskira gubitak kontrole nad imigracijskom politikom, što je uvjerljiv argument za birače zabrinute zbog planova o raspodjeli imigranata među članicama EU-a.

Related Posts