Danas veliki skup za potporu neovisnosti Katalonije

Stotine tisuća Katalonaca okupit će se u petak u Barceloni kako bi podržali stranke koje se zauzimaju za odcjepljenje Katalonije od Španjolske, uoči regionalnih izbora zakazanih za 27. rujna.

Od četvrtka navečer tisuće ljudi okupljene na trgovima Barcelone izvikivale su slogane o nezavisnosti, a za skup u petak najavljeno je 485.000 Katalonaca. “To je kampanja našeg života, izbori našeg života”, rekao je čelnik liste “Junts pel si” (Zajedno za ‘da’), bivši eurozastupnik Raul Romeva na jednom od skupova.  Krajem poslijepodneva će se dugi ljudski lanac protezati sjevernom prometnicom grada prigodom Diade, Nacionalnog dana Katalonije. Tom se prigodom 2012. okupilo više od milijun ljudi, prema podacima policije.

Ove godine će ta manifestacija biti u potpunosti politizirana, secesionistička i odražavat će želju za nezavisnosti. Predsjednik vlade Katalonije Artur Mas je u četvrtak navečer pozvao 5,5 milijuna katalonskih birača da 27. rujan donesu odluku o političkoj budućnosti njihove nacije i zamjerio Madridu ignoriranje mirnog negodovanja uskraćivanja prava na samoodređenje regije.

Mas je na jednom skupu separatista izjavio da je “njihova snaga na izborima, ne drugdje”. Prvi puta Mas i ostali nositelji lista formiraju veliku autonomašku koaliciju koja povezuje njegove stranku desnog centra s lijevo orijentiranim strankama. Oni predstavljaju te izbore kao plebiscit, za ili protiv plana usmjeravanja Katalonije prema odcjepljenju u 18 mjeseci.

Od 2012. ta pokrajina neprestano traži referendum, po modelu nezavisnosti Quebeca (1980., 1995.) i Škotske koji se završili pobjedom “ne”. Predsjednik španjolske vlade Mariano Rajay je više puta odgovorio da nikada neće prihvatiti takav regionalni referendum i naglašavao da se o jedinstvu zemlje moraju izjasniti Španjolci.Narodna stranka (PP) koju on vodi, vrlo ozbiljno shvaća te katalonske izbore i naziva ih “povijesnim” nakon što ih je dugo ignorirala. Kataloniju je u posljednje vrijeme posjetio veliki broj ministara i političkih dužnosnika.

You may also like