Danas u ponoć istječe rok za predaju kandidatura

Ponedjeljak do ponoći, rok je do kojega se Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) mogu predati kandidature za parlamentarne izbore, a sudeći po najavama, u DIP-u će u ponedjeljak biti poprilična gužva. Svoj dolazak i predaju kandidatura DIP-u su najavile dvije najveće koalicije, SDP-ova Hrvatska raste i HDZ-ova Domoljubna koalicija, prva će to učiniti prijepodne, druga poslijepodne.

DIP-u se, uz njih, najavilo još desetak političkih subjekata, stranaka, koalicija, udruga. Najkasnije se, u 23,55 sati, najavio bivši laburist Branko Vukšić koji sada na izbore ide samostalno pa predaje nezavisnu listu. DIP je proteklih dana pozivao da se s predajom kandidatura ne čeka zadnji trenutak, kako se u zgradi Hrvatskog sabora, gdje se predaju, ne bi stvorile nepotrebne gužve. “Donese li netko kandidaturu u ponedjeljak u 23, 59 naravno da ćemo je zaprimiti i obrađivati je iza ponoći, no moramo je zaprimiti prije 24 sata”, poručila je potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić.

Uz najavljene, u DIP će doći i nenajavljeni podnositelji kandidatura, pa bi raspored predaje u konačnici mogao biti prilično zgnusnut. Kandidature se, inače, mogu podnositi od 6. listopada, a zaključno sa nedjeljom pristiglo ih je 27. Najviše listi, šest, za sada je istaknuto za 2. izbornu jedinicu koja obuhvaća istok Zagreba i Zagrebačke županije, Bjelovarsku i Koprivničko-križevačku županiju. Poprilično je zanimanje i za izbor osam zastupnika nacionalnih manjina, pristiglo je 13 kandidatura. Ipak, konačan broj kandidatura znat će se tek iza ponoći, 19. prosinca. Nakon što istekne rok za kandidiranje, slijedi provjera kandidatura i objava zbirnih listi, čime kreće službena izborna promidžba, traje do ponoći, 6. studenoga.

DIP za objavu zbirnih listi ima rok do ponoći 21. listopada, no moguće je da to učini i prije. Parlamentarni izbori 8. studenoga, osmi su po redu i prvi parlamentarni izbori od stjecanja neovisnosti na kojima će birači moći koristiti preferirani glas, dakle na listi za koju budu glasovali moći će zaokružiti i kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju. U deset izbornih jedinica birat će se po 14 zastupnika, “dijaspora”, odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj birat će tri u posebnoj, XI. jedinici, dok će osam zastupnika birati pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, XII. izbornoj jedinici.

You may also like