Danas kliznula cijena nafte

Cijene barela nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 66 dolara zbog jačeg dolara i obilne opskrbe s Bliskog istoka unatoč oružanim sukobima u sjevernom Iraku, Siriji i Jemenu. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,23 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 59,03 dolara.

Dolar je poskočio nadomak najviše razine u tjedan dana prema košarici valuta, s najniže razine u četiri mjeseca, pa je roba čije su cijene iskazane u zelenoj novčanici poskupjela za imatelje ostalih valuta, što je prigušilo potražnju. U ponedjeljak je cijena sirove nafte poskočila zbog bojazni da bi oružani sukobi na Bliskom istoku mogli prouzročiti poremećaje u opskrbi iz te regije, ali podaci pokazuju da proizvodnja u Perzijskom zaljevu raste. “Tržište nafte općenito je prezasićeno zbog visokog saudijskog izvoza, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) vjerojatno neće smanjivati svoju proizvodnju. Dolar je također pritisnuo cijene”, rekao je Tamas Varga, iz londonskog PVM Oil Associatesa.

U ožujku je saudijski izvoz dosegnuo najvišu razinu u gotovo deset godina, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci, uz rekordnu razinu proizvodnje. Najveći proizvođač OPEC isporučivao je u ožujku 7,898 milijuna barela dnevno, u odnosu na 7,350 milijuna barela dnevno u veljači, pokazuju podaci Zajedničke inicijative organizacija za objavu podataka (JODI). Njezine su članice, među ostalima, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i OPEC. Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi objavio je da je njegova zemlja u ožujku dnevno crpila 10,3 milijuna barela sirove nafte, u odnosu na prethodni rekord iz kolovoza 2013. od 10,2 milijuna barela dnevno.

JODI-jevi podaci prigušili su zabrinutost za opskrbu koju je potpirila eskalacija oružanih sukoba u Iraku. Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom nastavila je s vojnim operacijama u Jemenu, nakon pet dana primirja, unatoč tome što su Ujedinjeni narodi tražili više vremena kako bi se omogućila dostava humanitarna pomoć. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 62,98 dolara, što znači da je porasla 24 centa u odnosu na kraj prošlog tjedna. (Agencije)