Home Geopolitika Danas se potpisuju protokoli o pristupanju novih članica

Danas se potpisuju protokoli o pristupanju novih članica

by Energypress.net

Finska i Švedska u NATO-u

Članice NATO-a potpisat će u utorak pristupne protokole nužne za pozivanje Švedske i Finske u vojni savez na svečanosti u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde i njezin finski kolega Pekka Haavisto sudjelovat će na svečanosti uz predstavnike 30 članica zapadnog vojnog saveza.

Protokoli omogućuju glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu da uputi službeni poziv Švedskoj i Finskoj da se pridruže savezu, no proces ratifikacije mogao bi potrajati.

Buduće članice moraju proći protokole, proces koji obično uključuje nacionalne parlamente. Procjenjuje se da će proći još šest do osam mjeseci prije nego što Švedska i Finska uđu u NATO.

Protokoli o pristupanju mogli su biti potpisani ranije, no Turska je u posljednjem trenutku prije početka samita NATO-a u Madridu prošlog tjedna pristala odustati od svog protivljenja primanju nordijskih zemalja.

Ankara je optužila Stockholm i Helsinki da podržavaju Kurdistansku radničku stranku (PKK) i kurdsku miliciju YPG sa sjedištem u Siriji, koje Turska smatra terorističkim skupinama. Obje zemlje odbacile su te optužbe.

Potresene ruskom invazijom na Ukrajinu, Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u 18. svibnja. No Turska je tjednima blokirala njihovu kandidaturu iz bojazni povezanih s terorizmom.

Naime, svako novo pristupanje NATO-u zahtijeva jednoglasnost svih članica.

Blokada je prestala nakon što su se trojica čelnika dogovorila da će surađivati ​​u nizu protuterorističkih napora, uključujući sporazume o izručenju te nakon obećanja o ukidanju embarga na oružje.

Related Posts