Home Hrvatska Danas se očekuje potvrda kada će biti izbori

Danas se očekuje potvrda kada će biti izbori

by admin

HRT doznaje od visokog izvora u Vladi – predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović bit će ponuđena tri moguća datuma za održavanje izbora: 29. studenoga, 6. prosinca ili 13. prosinca 2015. godine.

Kako se spekulira u kuloarima Kukuriku koalicije, koja se vrlo ozbiljno priprema za parlamentarne izbore, moguće je da na izbore izađemo već 15. studenog, doznajemo iz pouzdanih izvora vladajuće stranke. No, kako za sada stvari stoje, ipak je najizglednije da bi izbori koje željno iščekuje većina građana Hrvatske mogli biti održani u nedjelju, 6. prosinca ove godine.

Naime, tijekom srijede, premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović sastao se i sa čelnicima dijela Kukuriku koalicije, predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, a trebao je i sa predsjednikom HSU Silvanom Hreljom, kako bi razgovarali o pripremama za izbore i mogućem terminu, ali danas je uspio samo sa šeficom HNS-a. Također, predstavnika IDS-a nije bilo, ali očekuje se da će njihovo izaslanstvo stići u Zagreb tijekom vikenda, kako bi dogovorili model suradnje. Uostalom, za vikend koji je pred nama je  najavljeno i moguće potpisivanje koalicijskog sporazuma lijevih partnera, doznaje Andrea Latinović.

Podsjetimo, vodeći predstavnici dvije najjače stranke Vladine koalicije – Socijaldemokratske partije Hrvatske i Hrvatske narodne stranke – podržali su jučer najavu održavanja parlamentarnih izbora 6. prosinca, kako je izvijestio jedan dnevni list. U razgovorima s većinom vodećih dužnosnika obiju stranaka svi oni su potvrdili kako stoje iza posljednjeg, za sada još uvijek neformalnog, prijedloga koji stiže iz ureda premijera Zorana Milanovića.

Definitivna odluka još uvijek nije donesena, doznajemo, konkretan dogovor o datumu još nije postignut, no, prema našim izvorima, 6. prosinca čini se najizgledniji termin. Razgovaralo se i o prvoj polovici studenog, no, navodno u Kukuriku žele izbjeći datume blizu danu pada Vukovara (18. studenog), kada je politička atmosfera napeta. Iako, potvrđuju nam naši izvori, 15. studenog ipak se spominjao kao jedan od mogućih datuma.

Očito je da kalkulacije o izborima u siječnju ili veljači 2016. godine ipak otpadaju i zbog još jedne, gotovo najvažnije stavke- donošenja Državnog proračuna. Naime, u studenom će biti usvojeno privremeno financiranje Državnog proračuna, a sam Proračun donosi se početkom godine.

U Kukuriku koaliciji nisu napravljeni uvjeti za donošenje Proračuna, dok se u najvećem političkom konkurentu te najjačoj političkoj stranci, HDZ-u stavke Proračuna već odavno pažljivo planiraju. Stoga je sasvim sigurno da će građani Hrvatske do kraja ove godine znati tko će ih voditi sljedeće četiri. Prema svim istraživanjima, Domoljubna koalicija koju predvodi HDZ sasvim je izgledni pobjednik izbora, no pričekajmo najprije datum izbora.

Related Posts