Danas sastanak Putin – Erdogan o energetskim projektima

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se u ponedjeljak u Istanbulu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, s kojim će, kako se očekuje, razgovarati o ambicioznim novim energetskim projektima uprkos neslaganjima oko Sirije prije samo nekoliko mjeseci.

Očekuje se da će dvojica predsjednika potvrditi posvećenost planovima za Turski tok, kojim bi se ruski gas dopremao ispod Crnog mora do Evrope, kao i planove da Rusija izgradi prvu nuklearnu centralu u Turskoj, prenosi AFP. Sastanak u Istanbulu će biti treći susret dvojice predsjednika nakon što su se Moskva i Ankara u junu dogovorile da normaliziraju odnose poremećene turskim obaranjem ruskog vojnog aviona iznad Sirije u novembru 2015. godine.

Ekonomske sankcije nametnute Rusiji zbog Ukrajine, koje se postepeno ukidaju, nanijele su velike štete trgovini između Rusije i Turske, dok je zabrana čarter letova u Tursku, koja je sada ukinuta, znatno smanjila priliv ruskih turista u tu zemlju.

Putin i Erdogan će se sastati prvog dana Svjetskog energetskog kongresa, koji okuplja aktere iz čitavog energetskog sektora. Rusija i Turska se i dalje ne slažu oko sukoba u Siriji, gdje Moskva podržava režim predsjednika Bashara al-Assada.

Turska, koja je prije nekoliko mjeseci oštro kritizirvala Rusiju za ratne zločine u Siriji, proteklih dana bila je vidno uzdržana povodom napada na pobunjeničke položaje u Halepu.

Analitičari odavno ukazuju da su Moskva i Ankara u stanju pokazati pragmatizam i ostaviti sporove po strani kako bi se koncentrirali na stratešku saradnju, koja uključuje cilj godišnje bilateralne trgovinske razmjene od 100 milijardi dolara.

You may also like

0 comments