Home Politika Danas parlamentarni izbori u Kanadi

Danas parlamentarni izbori u Kanadi

by Agencije

Posljednjeg dana naporne izborne kampanje u Kanadi, dosadašnji konzervativni premijer Stephen Harper, liberal Justin Trudeau i socijaldemokrat Thomas Mulcair pokušavali su privući posljednje neodlučne birače, za po svemu sudeći vrlo neizvjesne izbore koji se održavaju u ponedjeljak.

Dan prije parlamentarnih izbora, Justin Trudeau se široko osmjehivao i djelovao sigurno pred svojim pobornicima punim entuzijazma. Sin bivšeg premijera Pierrea Trudeaua, on je posljednjih tjedan dana favorit prema anketama, dok je ranije zaostajao 10 posto, a na početku kampanje 2. kolovoza je bio na trećem mjestu. “Pokušat ćemo donijeti pravu promjenu Kanadi i završiti desetljeće Harpera”, rekao je u nedjelju u Edmontonu, u Alberti.

On je u subotu krenuo iz Halifaxa i u 48 sati je prešao Kanadu od atlantske obale do Tihog oceana gdje će u nedjelju navečer u Vancouveru završiti 78-dnevnu kampanju, najdužu u povijesti.

Prema posljednjoj anketi u nedjelju instituta Nanso, liberali (PLC) će dobiti 37,3 posto glasova, konzervativci 30,5 posto i Nova demokratska stranka (NPD, ljevica) 22,1 posto glasova. Ukoliko se to povrdi na biralištima u ponedjeljak Justin Trudeau će na opće iznenađenje formirati sljedeću vladu. Svi kandidati su se raspršili po kanadskim pokrajinama kako bi do posljednje minute iznudili glasove u okruzima gdje bi o odluci moglo presuditi nekoliko glasova.

Stephen Harper je igrao na kartu gospodarske stabilnosti i obećanjima o fiskalnom sniženju. Bez obzira na recesiju u prvoj polovini godine uz pad tečaja nafte, dosadašnji premijer je upozorio birače protiv proračunskih odstupanja koja obećavaju njegovi protivnici.

Thomas Mulcair je nedjelju proveo u Ontariju, najnaseljenijoj pokrajini u kojoj živi 13 od 35 milijuna stanovnika i tvrdio da “stanovnici Ontarija znaju da ćemo mi, NPD, pobijediti konzervativce”.

Related Posts