Danas je svjetski dan zaštite okoliša

UN
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Obilježavanjem Svjetskog dana zaštite okoliša, UNEP nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i potaknuti razumijevanje uloge i odgovornosti u promišljanju održivog razvoja. Ovaj se dan obilježava u više od 140 zemalja svijeta s ciljem poticanja građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planeta i to kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju.

Ovogodišnji se Svjetski dan zaštite okoliša održava pod sloganom ‘Vrijeme je za prirodu’ te odražava želju i potrebu ljudi da se okrenu prirodi i da žive u suživotu s prirodom, objavljeno je na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE).

“Prema recentnim je znanstvenim podacima priroda sve više ugrožena promjenama namjene zemljišta, poljoprivrednim aktivnostima, pretjeranim iskorištavanjem biljnih i životinjskih resursa, klimatskim promjenama te negativnim utjecajem stranih invazivnih vrsta. Gubitak bioraznolikosti i kolaps ekosustava predstavljaju jednu od najvećih prijetnji čovječanstvu u sljedećem desetljeću. Stoga se svako ulaganje u očuvanje bioraznolikosti višestruko vraća pa, primjerice, očuvanje močvarnih područja može uštedjeti više od 50 milijardi eura godišnje osiguravajućim kućama zbog prevencije i ublažavanja posljedica poplava”, javlja MZOE.

Na tragu navedenog, donesena je i ‘EU Strategija bioraznolikosti do 2030. godine-Vraćanje prirode u naše živote’ koja postavlja ciljeve čijim će se ispunjavanjem osigurati zaustavljanje negativnih trendova gubitka bioraznolikosti u EU-u. Time će Europska unija i njezine članice biti predvodnicima u očuvanju bioraznolikosti na svjetskoj razini.

Ujedinjeni narodi pokrenuli su u petak novu inicijativu za borbu protiv klimatskih promjena, na Svjetski dan zaštite okoliša, kojoj je cilj potpuni prekid emisija štetnih plinova do 2050. godine.

Cilj kampanje čiji je moto „Utrka do nule“ je prekinuti emisije stakleničkih plinova „najkasnije do 2050. godine“. Prema podacima UN-a gotovo tisuću tvrtki, 458 gradova, 24 saveznih država i regija, 500 sveučilišta i 36 velikih investitora već je pristalo smanjiti emisiju na nulu do te godine. Među njima su tvrtke Rolls-Royce, Nestle i modni gigant Inditex, krovna korporacija brendova poput Zare.

Predsjednik iduće svjetske klimatske konferencije, britanski ministar energetike Alok Sharma, ranije je kazao kako svjetske ekonomije nakon pandemije koronavirusa trebaju biti ponovno pokrenute na održiviji i čišći način. Nova „Utrka do nule“ treba ohrabrivati tvrtke i lokalne vlasti da budu ambicioznije u zaštiti okoliša, poručio je. UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama ističe kako je Zemlja toplija od predindustrijskog razdoblja za 1 stupanj, dok su protekle četiri godine bile najtoplije otkad se bilježe ti podaci.

Stručnjaci upozoravaju kako su vremenski ekstremi pokazali što će se dogoditi čovječanstvu ako se ne zaustave klimatske promjene – nove gigantske oluje, veliki požari poput onih u SAD-u i Australiji, te daljnje otapanje leda na Zemljinim polovima. Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine na dan kad je 1972. u Stockholmu održana prva UN-ova Konferencija o okolišu.

You may also like