Vlada Republike Hrvatske održala je u utorak telefonsku sjednicu s koje je Hrvatskome saboru podnijela prijedlog zaključka kojim će Sabor obvezati Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009. u Stockholmu, koji je na snazi od 29. studenoga 2010., zbog bitne povrede njegovih odredbi od strane Republike Slovenije, priopćila je vladina Služba za odnose s javnošću.

Hrvatski sabor u srijedu odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Na izvanrednoj sjednici, sazvanoj na Vladin zahtjev, raspravljati će o novonastalim okolonostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije. Hrvatske parlamentrane stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže. Potvrdilo se to u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova. “Hrvatska ne može ostati u arbitraži”, poručuje premijer Milanović koji je, uz ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, formalno ovlašten parlamentu predstaviti Vladina stajališta.

Ugovor moramo raskinuti, izaći iz njega i trenutno ga suspendirati, naglašava premijer te najavljuje da će se Hrvatska držati međunarodnog prava. “I to će biti molba Vlade prema Saboru, da nas Sabor obveže da postupamo na taj način. Očekujem veliku podršku, neću reći jednoglasnu, ali nadam se – jednoglasnu”, rekao je premijer ponovivši više puta da je postupak arbitraže “kontaminiran”. U javnosti je, naime, otkriveno kako su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Premijer ne vjeruje da će izlazak Hrvatske iz arbitraže na bilo koji način loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose. Predsjednik Sabora Josip Leko izvanrednu je sjednicu sazvao za srijedu i četvrtak, no vrlo je vjerojatno da bi ona mogla biti gotova već u srijedu. Naime, u Saboru kažu da postoji dogovor da o temi govore samo klubovi zastupnika, njih 13, ne i zastupnici pojedinačno, a to onda bitno skraćuje zasjedanje. Treba istaknuti i da saborska sjednica, iako nosi oznaku izvanredne, to nije zbog teme, nego roka u kojemu Sabor zasjeda, a to je izvan redovne radne sezone koja je završila 15. srpnja i ponovno počinje tek 15. rujna.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poslao je u utorak pismo slovenskom kolegi Miri Ceraru u kojem poručuje da se arbitraža za granicu između Hrvatske i Slovenije ne može nastaviti zbog narušene vjerodostojnosti postupka, no da se usprkos aferi “Pirangate” dobrosusjedski odnosi moraju razvijati. “Vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini do te mjere narušen da Hrvatska nije mišljenja da se arbitražni proces može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi”, rekao je Milanović. Hrvatski premijer kaže da je Hrvatska i dalje predana traženju rješenja za utvrđivanje protezanja granične crte sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu s međunarodnim pravom. “Dobrosusjedski odnosi naših dviju država, saveznica u NATO-u i partnera u Europskoj uniji, moraju nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu”, istaknuo je Milanović.

Time je odgovorio na Cerarovo pismo od ponedjeljka u kojem je pozvao Zagreb na tolerantno rješavanje zapleta s arbitražnim sporazumom. U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude. Afera “Pirangate” izbila je kada su hrvatski mediji prošli tjedan objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji. Njih dvoje su u međuvremenu dali ostavke.  Slovenska vlada je u utorak za svog novog arbitra imenovala francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde Ronnyja Abrahama i istaknula da su time uklonjene prepreke za nastavak arbitraže. No, Milanović je u ponedjeljak objavio da Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže, jer smatra da je njegov rad kompromitiran zbog skandala slovenske strane. mHrvatski sabor bi u srijedu trebao raspravljati o izlasku iz arbitražnog sporazuma iz 2009. kojim je dogovoren način rješavanja graničnog spora i prekinuta slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Stalni arbitražni sud želi što prije saslušati i Hrvatsku i Sloveniju u vezi s hrvatskim zahtjevom da postupak arbitraže sa Slovenijom bude odmah obustavljen, priopćio je taj sud u utorak i pozvao obje strane da u međuvremenu ne pogoršavaju situaciju. U vezi s hrvatskim pismom od 24. srpnja u kojem Zagreb kaže kako je cijeli proces kontaminiran i traži od suda da obustavi postupak, “sud će što prije saslušati strane. Datum za to bit će određen idućih dana”, kaže se u priopćenju suda sa sjedištem u Haagu. Hrvatsku i Sloveniju sud poziva da se “dotad suzdrže od postupaka ili izjava koje bi mogle intenzivirati spor ili ugroziti rad arbitražnog suda”.

Slovenija je u utorak imenovala Ronnyja Abrahama za novoga suca u Arbitražnome sudu, pošto je prethodni podnio ostavku kad je uhvaćen u nedopuštenim telefonskim razgovorima o arbitraži sa slovenskom diplomatkinjom a zbog čega je Hrvatska dovela u pitanje i cijeli arbitražni postupak. Skandal je izbio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik u međuvremenu su odstupili. Hrvatski sabor u srijedu odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Na izvanrednoj sjednici sazvanoj na vladin zahtjev raspravljat će o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije.

Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže. Potvrdilo se to u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova. Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da Hrvatska ne može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom. Cerar je, komentirajući razvoj situacije o arbitraži novinarima kazao da Hrvatska ne može izaći iz procesa arbitraže i da je to prošlog tjedna zaključio i arbitražni sud koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog suca u arbitraži nakon što je odstupio raniji sudac te da su iz Haaga naveli da će se arbitraža nastaviti. U vezi s cijelim slučajem i najavom da će Hrvatska sporazum otkazati Cerar je rekao da je sada potrebno “smiriti strasti”.

Slovenski mediji i istaknuti slovenski političari i pravnici u svojim izjavama nazvali su odličnom ideju premijera Mire Cerara da za slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu umjesto kompromitiranog Jerneja Sekoleca koji je odstupio imenuje francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnyja Abrahama. Slovenski radio u utorak navečer u komentaru je naveo da takva odluka znači “diplomatsku i kadrovsku pobjedu” Slovenije nad Hrvatskom koja želi izaći iz arbitraže i da je pravi odgovor na namjeru Hrvatskog sabora koji o tome odlučuje u srijedu. “Imenovanje Abrahama bila je genijalna ideja”, kazao je za Slovensku televiziju Boštjan M. Zupančič koji se zadnjih dana i sam spominjao u medijima kao mogući nasljednik Sekoleca u arbitraži.

Zupančič je dugogodišnji slovenski sudac u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu kojemu je upravo završio zadnji mandat. On je rekao da osobno poznaje Abrahama i da je to odličan i nepristran sudac. Nastalu situaciju za slovensku televiziju komentirao je i bivši predsjednik Danilo Tuerk, inače profesor međunarodnog prava i slovenski kandidat za mjesto glavnog tajnika UN-a. Tuerk je rekao da povreda tajnosti postupka rada arbitraže na koju se poziva Hrvatska ne predstavlja “bitno kršenje” arbitražnog ugovora koji i sam predviđa mogućnost rješenja takvih zapleta, a potvrdio je da i sam osobno poznaje predsjednika ICJ-a. Tuerk je rekao da bi hrvatske političare i pravnike trebalo upozoriti na njihove “neobične i emocionalne izjave” u vezi s arbitražnim skandalom.

Ako tako nastavi, Hrvatska bi mogla biti izolirana u međunarodnoj zajednici i u Europi, a arbitraža predstavlja pravedan put do rješenja dugogodišnjeg neriješenog graničnog prijepora, kazao je Tuek. Tuerk je u vrijeme slovenske blokade hrvatskog pristupnog procesa s Europskom unijom bio predsjednik Slovenije, a prvi je upozorio da pravila po kojima u međudržavnim sporovima odluke donosi ICJ Sloveniji ne bi odgovarala jer su njegove presude bazirane na konvencionalnom međunarodnom pravu i nedovoljno elastične. Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez kazao je da se Slovenija odlučila čim prije dati svog predstavnika u arbitražni sud kako bi ubrzala postupak i doprinijela vjerodostojnom radu suda budući da se u autoritet i nepristranost Abrahama ne može sumnjati.

Dodao je da očekuje da je tako stvorena pretpostavka da arbitraža svoju presudu o sporu donese u predviđenom roku, odnosno u prosincu ove godine. Brglez je rekao da se premijer Cerar odlučio za angažiranje stranog suca jer izbor stručnjaka za međunarodno pravo u Sloveniji nije dovoljno širok i jer bi za sve njih Hrvatska mogla iznijeti sumnju da su pristrani. Po njegovim riječima, brzi postupak imenovanja Abrahama od strane vlade, a ne predsjednika države i parlamenta, kako je do sada bio važeći postupak za odabir slovenskih sudaca u međunarodnim tijelima, ne može biti sporan u smislu raskida arbitraže jer je mogućnost da se sudac imenuje vladinom uredbom omogućen i samim arbitražnim sporazumom, pa ga je na taj način, kako je rekao, izabrala i Hrvatska.

Related Posts