Danas energetska konferencija Centra za obnovu kulture

Energetska sigurnost mora biti među najvišim prioritetima Hrvatske, hrvatskih susjeda i saveznika. S tim u vezi, trenutni fokus je na nekoliko ključnih odluka koje treba donijeti do kraja godine.
Sjedinjene Američke Države, glavni strateški saveznik Republike Hrvatske, iskazale su snažnu potporu za planirani plutajući LNG terminal, kao i za Inicijativu tri mora koju su pokrenuli hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i poljski predsjednik Andrzej Duda.

Litva već ima operativan LNG terminal iz čije iskustvo mogu iskoristiti druge zemlje. Poljska i Mađarska su također od ključnog značaja za širu strategiju osiguravanja jeftine i pouzdane opskrbe enegijom srednje i istočne Europe. COK je, u suradnji s The Heritage Foundation iz Washingtona, okupio istaknute političare i međunarodne stručnjake iz tog polja na jednodnevnu konferenciju u Zagrebu. Posebna nam je čast što se Predsjednica republike Hrvatske odazvala našem pozivu da osobno otvori konferenciju, i što će ministri iz Litve i Poljske održati uvodne riječi.

Konferenciju će službeno otvoriti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a sudjelovat će  Žygimantas Vaičiunas, ministar energetike Litve, Barbara Dorić, direktorica, LNG Croatia , Ante Čikotić, bivši državni tajnik za energetiku, Domagoj Validžić, pomoćnik Ministra zaštite okoliša i energetike, Nick Loris, Senior Fellow, Heritage Foundation, Washington DC, András Aradszky, zastupniku mađarskom parlamentu i Davor Ivo Stier, saborski zastupnik. .Moderatori će biti Ivan Brodić i Hrvoje Krešić

You may also like

0 comments