Danas drugi krug glasovanja o nasljedniku May

Brexit
Zastupnici vladajućih britanskih konzervativaca u utorak će održati drugi krug glasanja o šest kandidata za nasljednika premijerke Therese May kao stranačkog čelnika, a očekuje se da će probrexitovski nastrojen Boris Johnson učvrstiti svoju poziciju favorita

Johnson je dobio potporu 114 od 313 konzervativna zastupnika, daleko više od drugoplasiranog ministra vanjskih poslova Jeremya Hunta sa 43 glasa, u prošlotjednom prvom krugu. U prvom glasanju eliminirana su tri kandidata, a jedan se kasnije povukao.

Uz podršku vladajućih konzervativaca euroskeptika, Johnson je obećao čvršći stav u pregovorima s Bruxellesom i ustrajao na tome da mora ostati otvorena mogućnost da Velika Britanija napusti EU bez dogovora. Johnson i drugih pet preostalih kandidata moraju osigurati potporu najmanje 33 zastupnika u drugom krugu glasanja u utorak.

Bude li svih šest kandidata prešlo prag, onaj s najmanje glasova bit će eliminiran. U tom slučaju tijekom tjedna slijedit će novo glasanje sve dok ne ostanu samo dva kandidata. Zatim će 160.000 članova stranke glasati poštom kako bi se izabrao pobjednik, a rezultati se očekuju u tjednu od 22. srpnja.

You may also like