Dan završio u potonuću cijena nafte

Završetak trgovanja
Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 21 dolara budući da trgovce plaši urušavanje potražnje zbog koronavirusa i manjak skladišnog prostora, pa su jučer u SAD-u prodavali naftu po cijeni nižoj od nabavne.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u lipnju nakon podneva bila u minusu 4,39 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 20,98 dolara. Nakratko je potonula na 18,10 dolara, najnižu razinu od studenog 2001. godine.

Na američkom se tržištu barelom za isporuke u lipnju danas trgovalo po 5,25 dolara nižoj cijeni, od 16,14 dolara. Nakratko se spustio i na najnižu razinu od 1999. godine. Terminski ugovori za isporuke u svibnju danas istječu i njima se danas puno manje trgovalo na američkom tržištu. Jučer je cijena zaključila trgovanje u negativnom teritoriju, na minus 37,63 dolara, što znači da se prodavala ispod nabavne cijene.

Trgovci su u uvjetima obilne opskrbe prodavali naftu kako bi izbjegli troškove skladištenja budući da slobodnog prostora gotovo da i nema. Manje su gubili prodajući naftu po nižoj cijeni od nabavne nego plaćajući za njezino skladištenje.

Očekuje se da će glavno američko čvorište u Cushingu biti napunjeno za nekoliko tjedana. OPEC i njegove saveznice, uključujući Rusiju, najavili su za svibanj i lipanj veliko smanjenje proizvodnje, za gotovo 10 milijuna barela dnevno, što odgovara 10 posto globalne ponude. No, potražnja je zbog zaustavljenog gospodarstva pod utjecjem koronavirusa pala čak 30 posto.

Američki predsjednik Donald Trump usvrdio je da je pad cijena nafte u SAD-u kratkoročni problem izazvan ” financijskim pritiskom”. Poručio je i da će SAD razmotriti obustavu uvoza nafte iz Saudijske Arabije, najveće svjetske izvoznice i predvodnice koordiniranog smanjenja proizvodnje.

Pozornost se sada okreće tjednim izvješćima o američkim zalihama. Očekuje se da će pokazati njihov rast u prošlom tjednu za 16,1 milijun barela, procjenjuje pet analitičara u istraživanju Reutersa.

Američki institut za naftu (APi) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 14,19 dolara, što znači da je pala 4,02 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments