Dan terorističkih napada

U napadu na dva hotela u turističkom središtu Sousse u Tunisu ubijeno je najmanje 27 ljudi, objavilo je tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova.  Prema izjavi jednog policijskog službenika s mjesta događaja, jedan od napadača pronađen je mrtav na plaži ispred hotela. Sousse je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih tuniških turističkih destinacija u koju dolaze gosti iz Europe i susjednih zemalja.

Najmanje dvadeset i sedam ljudi, među kojima su i strani turisti, ubijeno je u petak tijekom terorističkog napada izvedenog na hotel u tuniskom ljetovalištu Susi, na jugu Tunisa, pokazuje nova bilanca žrtava koju je priopćilo tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova. Bilanca žrtava prelazi “27 poginulih, a među njima su i strani turisti”, kazao je glasnogovornik ministarstva Mohamed Ali Aroui ne navodeći podatke o nacionalnosti poginulih. “Riječ je o napadu na hotel Merhaba u Susi, Napadač je ubijen”, rekao je glasnogovornik u izjavi za nacionalnu televiziju. Po riječima glasnogovornika, u napad nije bilo uključeno više napadača. Prethodna bilanca žrtava govorila je o devetnaest poginulih. Nacionalna televizija javila je o tome da su se pucnji čuli na plaži ispred hotela u ljetovalištu u Susi, 140 km južno od glavnog grada. Prošle godine napadač-samoubojica aktivirao je bombu na plaži u Susi, no osim njega nije bilo poginulih. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova za sada od nadležnih tijela u Tunisu nije dobilo nikakve informacije o poginulima, doznaje se u ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Počinitelj krvavog napada u petak u hotelu blizu Suse tuniški je student nepoznat policiji koji je oružje sakrio u suncobranu, izjavio je u petak državni tajnik za pitanja sigurnosti Rafik Chelly. “Tunižanin je, podrijetlom iz područja Kairouana”, jednog od svetih gradova islama, smještenom u središnjem dijelu Tunisa, kazao je dužnosnik na radio-postaji Mosaique FM. “Radi se o studentu. Ta osoba nije bila poznata” našim službama, dodao je on. Po Chellyju zasad se čini da je “samo jedna osoba” izvela napad u petak. Prema najnovijim podacima 28 osoba, među kojima britanski, njemački i belgijski turisti, ubijeno je u petak kad je naoružana osoba otvorila vatru u hotelu ljetovališta Suse, što je najgori napad u novijoj povijesti Tunisa.”Ušao je na plažu kao netko tko se ide kupati i nosio je suncobran s oružjem unutra. Kad je stigao na plažu upotrijebio je oružje”, dodao je Chelly.

Više od 25 ljudi ubijeno je, a 202 ranjeno u petak u napadu na šijitsku džamiju u Kuvajtu, objavilo je kuvajtsko ministarstvo unutarnjih poslova. Odgovornost za napad preuzela je militantna skupina Islamska država koja je u izjavi objavljenoj na društvenoj mreži navela da je napala “hram nevjernika”, kako sunitski militanti obično nazivaju šijitske muslimane. To je prvi napad na šijitsku džamiju u naftom bogatoj zaljevskoj državi u kojoj suniti i šijiti žive uglavnom skladno. Islamska država nedavno je napala dvije šijitske džamije u susjednoj Saudijskoj Arabiji i izvela napade protiv šijita u Jemenu. Napad se dogodio u džamiji Al-Imam al-Sadek u gradu Kuvajtu tijekom velike tjedne molitve. Prema riječima svjedoka, u trenutku napada u džamiji je navodno bilo 2.000 ljudi.

Svjedoci navode da je napadač bio mlađi od 30 godina te da je nakon eksplozije, koja je odjeknula tijekom klanjanja u džamiji, nekoliko tijela ležalo na podu. Krajem svibnja kuvajtski emir pozvao je muslimanske zemlje na intenzivniju borbu protiv ekstremizma, tijekom panislamske konferencije koja je bila posvećena koordinaciji borbe protiv džihadističkih skupina odnosno terorističke organizacije Islamska država. Televizija je objavila prilog o posjeti emira, šeika Sabaha al-Ahmeda al-Sabaha oštećenoj džamiji u četvrti Sawber u istočnom dijelu grada. Premijer, šeik Sheikh Jaber al-Mubarak al-Sabah, koji je posjetio ranjene u bolnici, osudio je napad kao pokušaj ugrožavanja nacionalnog jedinstva Kuvajta. “Cilja napada je naše nacionalno jedinstvo”, rekao je šeik Jaber. “No, to će im teško poći za rukom, mi smo puno jači od toga”, istaknuo je.

Njemačka i Francuska su “ujedinjeni protiv slijepe terorističke mržnje”, rekao je u petak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nakon napada na tvornicu na jugoistoku Francuske, u kojem je ubijena jedna, a ranjene najmanje dvije osobe. “Najoštrije osuđujemo ovaj čin terorizma i fanatizma”, stoji u izjavi koju je objavio ured njemačkog šefa diplomacije Španjolski premijer Mariano Rajoy, koji sudjeluje na summitu EU u Bruxellesu, osudio je napad i na twitteru rekao da će “se demokrati uvijek suprotstaviti barbarstvu”. Britanski premijer David Cameron razgovarao je s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom nakon vijesti o napadu. “Premijer je upravo razgovarao s predsjednikom Hollandom i izrazio mu sućut zbog žrtava napada”, rekao je izvor blizak britanskom premijeru. “Radi se o izuzetno zabrinjavajućoj situaciji i naše misli su s onima koji su pogođeni tim događajem”, dodao je. Viši izvori američke administracije objavili su da je predsjednik SAD Barack Obama obaviješten o napadu u Francuskoj, ne navodeći dodatne pojedinosti.

Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je u petak da je napad koji se dogodio na jugoistoku Francuske, u kojem je ubijena najmanje jedna osoba, bio teroristički te da je osumnjičenik za napad identificiran i uhićen. “Napad je bio teroristički…pronađeno je obezglavljeno tijelo…Dosad znamo za jednog poginulog i dvoje ozlijeđenih”, rekao je Hollande na novinskoj konferenciji u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu EU. On je rekao da su teroristi htjeli izazvati eksploziju na plinskom postrojenju. Dodao je da su u području na kojem se dogodio napad raspoređene znatne policijske snage kako bi se izbjegli daljnji incidenti. On je naglasio da Francuska mora “iskorijeniti skupine i pojedince odgovorne za ovakve postupke”. Hollande je sazvao hitnu sjednicu vijeća za obranu i vraća se u Francusku, prenose agencije.

Najmanje je jedna osoba izgubila život i najmanje dvije su ozlijeđene u terorističkom napadu na američko energetsko postrojenje Air Factory postrojenje u Saint-Quentin-Fallavieru na jugoistoku zemlje, prenijeli su francuski mediji. Osobe opremljene islamističkim zastavama i obilježjima probile su se vozilom u prostor postrojenja i došlo je do eksplozije plinskih spremnika. Tužiteljstvo je otvorilo istragu napada kojeg vodi kao teroristički. To je drugi teroristički napad u Francuskoj nakon što su u siječnju napadači pobili 17 osoba u uredima satiričkog tjednika Charlie Hebdo i u židovskoj prodavaonici hrane.

Najmanje je jedna osoba izgubila život i nekoliko je ozlijeđeno u navodnom terorističkom napadu na postrojenje na jugoistoku Francuske, prenose francuski mediji. Osobe opremljene islamističkim zastavama probile su se vozilom u prostor američke energetske tvrtke i došlo je do eksplozije plinskih spremnika. Na mjestu događaja vidjelo se jedno obezglavljeno tijelo, no policija to nije željela potvrditi. Jedna je osumnjičena osoba uhićena. Ukoliko se potvrdi da se radi o terorističkom napadu islamista to bi bio drugi takav slučaj ove godine nakon što su u siječnju napadači pobili 17 osoba u uredima satiričkog tjednika Charlie Hebdo i u židovskoj prodavaonici hrane.

Zasad nema potvrde da među stradalima u terorističkom napadu u Tunisu u petak ima Hrvata, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), a u Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) kažu da je svih 60 hrvatskih turista u toj zemlju dobro. Najmanje dvadeset i sedam ljudi, među kojima su i strani turisti, ubijeno je u napadu na hotel u tuniskom ljetovalištu Susi, na jugu Tunisa, priopćilo je tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova. “MVEP još nije primio nikakvu službenu obavijest tuniskih nadležnih institucija o žrtvama terorističkog napada u gradu Soussa… za sada nema potvrde da su među žrtvama i hrvatski državljani”, priopćilo je ministarstvo. Predsjednik UHPA-e Boris Žgomba potvrdio je Hini da u Tunisu organizirano, putem tri hrvatske putničke agencije, boravi 61 osoba. “S tim turistima je sve u redu”, kazao je Žgomba i dodao da je riječ samo o gostima koji su otputovali organizirano.

Informacije kojima trenutno raspolažemo govore i da nije bilo gostiju u području tragičnog događaja, rekao je. Iz nekoliko putničkih agencija ističu kako one već neko vrijeme nemaju svoje aranžmane za Tunis te upućuju na Sunčani odmor, koji ima aranžmane za tu zemlju. U toj agenciji kažu kako je preko njih u Tunisu trenutačno 60 hrvatskih državljana, od čega 19 u samoj Susi. Svi putnici su dobro, čekamo upute Ministarstva vanjskih poslova pa ćemo odlučiti o daljnjim koracima, rekli su u toj agenciji. MVEP je osudio napad ocijenivši da se radi o “suludom terorističkom aktu” i izrazilo sućut obiteljima žrtava. “Još jednom snažno osuđujemo svaki teroristički akt te ostajemo snažno privrženi globalnoj borbi protiv terorizma”, stoji u priopćenju ministarstva.

You may also like