Dan prije američkih izbora dolar ojačao prema jenuner

Dolar je u ponedjeljak snažnije ojačao prema jenu i euru na međunarodnim tržištima, nakon što je Hillary Clinton vjetar u leđa pružila vijest da FBI nakon nedavne provjere novootkrivene elektronske pošte nije promijenio zaključak da ne postoji osnova za njezino kazneno gonjenje zbog uporabe privatnog servera.

Dolar je u takvom ozračju poskočio 1,4 posto prema jenu, na 104,55 jena, što je nedaleko njegovih najviših dnevnih razina. Prošli tjedan je skliznuo na 102,55 jena, nakon što su ankete pokazale tijesnu utrku američkih predsjedničkih kandidata. Euro je, pak, prema dolaru oslabio 0,6 posto, na 1,1077 dolara, skliznuvši s najviših razina u četiri tjedna od 1,1143 dolara koje je u jednom trenutku dosegnuo u petak.

Nakon što su u petak tržišta uglavnom proučila podatke o novootvorenim radnim mjestima u američkom gospodarstvu, koji su ponovno poduprli očekivanje mogućeg podizanja kamatnih stopa u prosincu, sve je drugo, kažu analitičari, u očekivanju ishoda predsjedničkih izbora 8. studenoga, sada u drugom planu. “Posve je besmisleno u ovom trenutku gledati dalje od utorka. Do srijede sve drugo je gurnuto u drugi plan”, poručila je kratko Kathleen Brooks, direktorica odjela istraživanja u City Indexu.

Među većim dobitnicima danas je i meksičko pezo, ojačavši više od dva posto prema dolaru, na 18,62 pezosa za dolar. Meksička je valuta bila najveći gubitnik zbog stavova Donalda Trumpa prema imigraciji, vanjskoj politici i trgovini, pa je u rujnu prema dolaru skliznuo čak 17 posto. Trgovci kažu i da se ulagači, u skladu s očekivanjima tržišta o smanjenim izgledima za Trumpovu pobjedu, sada pojačano oslanjanju na pobjedu Hillary Clinton, koja bi po njihovu mišljenju utrla put podizanju kamatnih stopa Feda u prosincu.

You may also like